Erhverv
Fremtidens arbejdsmarked står over for en kæmpe udfordring – STEM-mangel på rekordniveau!
Efterspørgslen på ingeniører og naturvidenskabelige kandidater fortsætter med at stige, og vil få manglen op på over 20.000 om bare 15 år.
Udramatisk vækst kan føre til alvorlige udfordringer
(foto: Adobe)
STEM står for Science, Technology, Engineering, and Mathematics (naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik) og refererer til uddannelser og arbejdsområder, der kræver en solid baggrund indenfor disse felter.
Prognoserne viser en stor stigning i manglen på STEM-arbejdskraft frem mod 2040, hvilket kan få alvorlige konsekvenser for samfundet og erhvervslivet.
En voksende ubalance på arbejdsmarkedet
(foto: Adobe)
Ifølge en ny prognose fra Ingeniørforeningen, IDA, vil manglen på ingeniører og naturvidenskabelige kandidater stige drastisk frem mod 2040. I 2030 forventes en ubalance på 7.700 personer, som vil vokse til hele 20.400 i 2040. Dette vil få store konsekvenser for både den grønne omstilling og digitalisering, som kræver flere STEM-uddannede.
Laura Klitgaard, formand for IDA, understreger nødvendigheden af at øge optaget på STEM-uddannelserne. “Mange af de store samfundsudfordringer vi står med i dag og på sigt, vil kræve flere STEM-uddannede,” advarer hun, “der er derfor et presserende behov for, at vi allerede nu får øget optaget på de uddannelser, hvor efterspørgslen vil stige. Sker det ikke, skyder vi os selv i begge fødder.“
Virksomhedernes kamp om arbejdskraften
(foto: Adobe)
Virksomhederne står allerede i dag i en kamp om at rekruttere de nødvendige kandidater, hvilket hæmmer væksten på flere områder. Klitgaard påpeger, at hvis erhvervslivet fortsætter med at rekruttere fra hinanden, kan Danmark miste terræn på vitale områder som life science og ny teknologi, som kunstig intelligens og kvantecomputere. “Så alle røde lamper blinker,” siger hun.
Internationale talenter som løsning
I de senere år har international arbejdskraft haft stor betydning for at aflaste presset på arbejdsmarkedet. Prognosen viser, at den internationale arbejdskraft inden for STEM er vokset markant, fra 12.500 i 2013 til 23.500 i 2022.
Klitgaard understreger dog, at det ikke er nok at stole på international arbejdskraft alene, og at vi fortsat skal gøre en indsats for at tiltrække flere internationale studerende og færdiguddannede talenter, men også at konkurrencen om kvalificeret arbejdskraft kun bliver hårdere.
Den store mangel på STEM-uddannede, som prognoserne viser, kan skabe alvorlige problemer for erhvervslivet og samfundet, da det kan hæmme udviklingen på flere nøgleområder.