Stort set alle i aldersgruppen 16-24 år har profiler på sociale medier, hvor de ofte møder hadtale. Ifølge undersøgelsen svarer 68 % af de unge, at de har set fjendtlige eller nedværdigende kommentarer rettet mod bestemte grupper eller enkeltpersoner. Til sammenligning er tallet 45 % i resten af befolkningen.
Der er en større andel blandt de unge end i resten af befolkningen, som efter eget udsagn har set hadtale på nettet. Det er ikke så overraskende, at andelen er højere i den unge aldersgruppe, da det også er en gruppe, der begår sig meget på de sociale medier. Fx har stort set alle i aldersgruppen en profil på et socialt medie, mens det for resten af befolkningen gælder for ni ud af ti, siger Anne Vibeke Jacobsen, chefkonsulent i Danmarks Statistik.
De unge oplever især hadtale om køn, etnicitet og seksuel orientering, hvor henholdsvis 64 %, 64 % og 63 % har registreret sådanne kommentarer. I resten af befolkningen er disse tal lavere med 39 %, 50 % og 42 %. Hadtale om invaliditet eller handicap er også mere udbredt blandt de unge (34 %) end resten af befolkningen (16 %).
Fake news florerer blandt de unge
Ud over hadtale er fake news en udbredt udfordring online. Undersøgelsen viser, at 75 % af de unge mellem 16 og 24 år har set opslag, som de vurderede som falske eller misledende inden for en tre-måneders periode. For den ældre aldersgruppe er tallet 64 %.
Når de unge møder indhold, der virker utroværdigt, vælger lidt over halvdelen at undersøge opslaget nærmere. Dette gælder for 52 % af de unge, mens det i resten af befolkningen er 43 %. De fleste, der tjekker troværdigheden, gør det ved at undersøge kilden eller emnet online, mens nogle diskuterer det med andre eller bruger offline kilder.
Begrænsninger i brugen af sociale medier
Trods den høje online aktivitet blandt unge, er der også en andel, der føler sig begrænset i brugen af sociale medier. I undersøgelsen fra Danmarks Statistik angiver 7 % af de unge, at de føler sig begrænset. Tallet er marginalt højere for resten af befolkningen, hvor det er 8 %.
Når man ser på andelen af henholdsvis unge og resten af befolkningen, der føler sig digitalt begrænset i brugen af sociale medier, er der ikke den store forskel. Man taler om digitalt indfødte, som er dem, der er vokset op med internettet, mobiltelefoni og anden digital teknologi, og som ikke har prøvet andet. Men det behøver ikke nødvendigvis forholde sig sådan, at man så mestrer det digitale, udtaler Anne Vibeke Jacobsen.
Generelle digitale begrænsninger
Når det gælder den generelle brug af internettet, såsom kommunikation, online køb og læring, føler 12 % af de unge sig digitalt begrænsede. For resten af befolkningen mellem 25 og 74 år er tallet 20 %.
Undersøgelsen viser en tydelig forskel i oplevelsen af online hadtale og fake news mellem unge og resten af befolkningen, hvilket understreger behovet for øget opmærksomhed og beskyttelse på internettet.
/ritzau/