.
Af Helle Schiønning
De fleste ved, at Rebild kommunes tandklinikker i Nørager, Terndrup og Støvring udfører regelmæssige eftersyn af tænderne og sommetider også reparation på tænder, der ikke har det godt. Dette arbejde bidrager til tandsundhed hos børn og unge i kommunen, som kan måles, f.eks. på antallet af børn og unge, der er fri for huller og på antallet af fyldninger, som laves årligt.
Men når det gælder vore børn og unge, er der også andre vigtige måder at fremme tandsundheden på, end at de blot kommer og får en behandling på klinikken.Tandklinikkernes personale er nemlig også uddannet til at give vejledning i sundhed, som er tilpasset hver enkelt patient.
Denne vejledning skal gerne være til gavn i dagligdagen, hvor familien selv står for at holde tænderne sunde og raske, fortælles der fra Rebild kommune.
Dermed bliver det ekstra vigtigt at sikre sig, at personalets sundhedsfremmende vejledning rent faktisk bidrager til nogle gode færdigheder i tandbørstning samt til selve motivationen for at passe godt på tænderne ude i familierne. Forskning viser endvidere, at brugere opnår et større ejerskab og motivation for deres egen tandsundhed, hvis de inddrages ligeværdigt i arbejdet med at finde gode metoder til at nå deres mål for tænderne.
Derfor fokuserer den kommende spørgeskemaundersøgelse på at måle brugernes oplevelse af inddragelse koblet med tandplejens sundhedsfremmende aktiviteter. Resultatet af undersøgelsen vil foreligge i november. Undersøgelsen fortæller om tandklinikkernes indsats indtil nu, og skal anvendes til at bestemme hvilken kurs der skal udstikkes for det fremtidige arbejde.
Personalet håber på, at mange brugere vil bruge tid på at udfylde spørgeskemaet, så der kommer en solid undersøgelse ud af det.
Undersøgelsen gennemføres i et samarbejde mellem kommunerne Rebild, Hjørring, Brønderslev, Mariagerfjord og Vesthimmerland samt Cand. Psych. Lise Hove fra Tandlægeskolen på Aarhus Universitet.
Kontaktperson: Overtandlæge Inge Hald telefon Tlf.: 99 88 83 36 Mobil: 21 19 09 01