Del på Facebook   Print siden

Torsten Topbjerg: Vi skal sikre midler og hjælp til vores børn og unge i mistrivsel

Debat
Fredag 16. april 2021 kl. 21:00

Torsten Topbjerg: Vi skal sikre midler og hjælp til vores børn og unge i mistrivsel
Torsten Topbjerg, Formand for Radikale Venstre i Rebild


Af Torsten Topbjerg, Formand for Radikale Venstre i Rebild, Kommune,Hjordalsvej 9, 9530 Støvring

Vi skal sikre midler og hjælp til vores børn og unge i mistrivsel

Som resultat af nedlukningen har børn og unge haft det svært i hele Danmark. Desværre så meget, at mange af vores børn og unge i Rebild Kommune også vil have det svært også efter at vi åbner op igen. Hjemsendelsen har sat sig spor. Hjemsendelsen har givet flere konflikter i hjemmet. Flere unge mellem 15 og 20 år, har følt sig ensomme, kede af det og isoleret under nedlukningen. På landsplan har 63% af pigerne og 52% af drengene i denne aldersgruppe, vist tegn på mistrivsel samt at de ofte har følt sig ensomme under nedlukningen. Både i nedlukningen i foråret 2020 men også den vi nu er på vej ud af her i foråret 2021.

Allerede inden nedlukningen så det desværre skidt ud. Corona’en har bare gjort det værre. Andelen af unge 16-24-årige, der har dårligt mentalt helbred, er steget fra 12% til 18,3% fra 2010 til 2017. Blandt pigerne var tallet alene 23,8% i 2017. Desuden er andelen af børn og unge, der bliver diagnosticeret med angst eller depression, tredoblet fra 2006-2016.

Alt sammen er dette tal, som gør et stort indtryk. Alt sammen også tal, som ikke er grebet ud af den blå luft desværre. Alle tal blev præsenteret den 22. marts, da Headspace holdt oplæg om hvordan det står til med trivslen blandt de unge i Rebild Kommune. Herunder om hvad vi så også kunne gøre for at hjælpe de unge.

Her er det tydeligt, at vi må tænke i hjælp på både den korte akutte og den mere lange bane. Lige nu står vi i en situation, hvor mange unge skal lære at være sociale igen med jævnaldrende, efter at have skullet tilbringe stort set al deres tid derhjemme med forældre og søskende, der også har været hjemme. Her er der mange tanker der kører rundt når man vender tilbage. ”Hvad med mine gamle venner fra før – er vi stadigvæk venner eller har de fundet sig nogle nye så jeg er helt udenfor? Synes dem i klassen stadigvæk om mig” osv. Måske banale spørgsmål for os noget ældre borgere – men noget der fylder i et ungt sind og liv, uden alle de års erfaring vi andre har. Og det forståeligt hvis vi lige giver dette en tanke og tænker tilbage på vores egen barndom og unge år. Det sociale fyldte meget her for os alle.

Det er i børne og ungeårene man udvikler sine sociale kompetencer og færdigheder. Her er samvær og spejling med jævnaldrende meget vigtigt. Så muligheden for samvær med andre børn og unge, er altså ikke bare at, ”de har jo bare været lidt hjemme i lidt tid”. Her har skolerne og gymnasiet en kæmpe opgave med at hjælpe vores børn og unge i Rebild Kommune. Regeringen har i første omgang afsat 600 millioner kroner til styrkelsen af netop trivsel blandt skoleeleverne samt til Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR). Det er vigtigt, at de midler vi får i Rebild kommune af disse, også netop går til disse vigtige opgaver og ikke anden skoledrift som sådan. Spørgsmålet er også, om vi ikke lokalt skal finde midler til dette arbejde. På mange måder er det også en økonomisk god ide at forebygge og hjælpe. Headspace erfaring efter nedlukningen, er netop også at langt flertallet af de unge får det bedre, hvis der laves en målrettet og relevant indsats omkring trivsel for de børn der vender tilbage. Så der er muligt at gøre noget her hvis vi vil.

På den lange bane, er vi altså nødt til at tage den generelle udvikling af mistrivsel blandt vores unge alvorligt. For mange mistrives desværre og tendensen er stigende. Meget af ansvaret for at hjælpe, ligger selvfølgeligt hos os forældre selv. Her skal vi være meget opmærksomme på, hvordan vores børn har det i den her overgangs og normaliseringsfase. Vi har generelt brug for at tale mere med vores børn og unge. Nogen vil dog have brug for hjælp af professionelle i Rebild Kommunes ungerådgivning og sundhedsvæsenet som sådan. En stor gruppe, vil dog kunne have hjælp og glæde af det tilbud som Headspace f.eks. kan levere. Et tilbud om nogen at tale med for alle børn og unge mellem 12 og 25 år. Dette med frivillige som gerne vil give noget til de unge og som man kan dele tankerne med, som det ellers er svært at dele med andre.

Headspace har afdelinger mange steder rundt omkring i Danmark. Blandt andet i Aalborg som vi fra Rebild kommune også gerne må bruge. Hvad mange unge og børn faktisk allerede gør. Erfaringen er her, at samspillet mellem netop kommune, sundhedsvæsen og Headspace fungerer godt. Man kan forskellige ting og supplerer hinanden godt. Man bliver derved i stand til meget bedre at hjælpe børn og unge samlet set. Headspace er på den måde et fantastisk tilbud som hjælper med at fylde hullerne ud, så ingen der beder om hjælp, falder imellem stolene så at sige.

Spørgsmålet er derfor, om vi ikke skulle arbejde for at få en Headspace afdeling i Rebild Kommune? Måske skal det være Headspace som sådan der driver dette. Måske på tværs af flere Himmerlandske kommuner. Det kunne også være en opgave som det nye Frivillighedscenter kunne varetage. Frivillige som giver en mulighed at have nogen at tale med for alle børn og unge i kommunen. Jeg tænker at det er helt oplagt at vi arbejder for at få et sådan tilbud til vores børn og unge i Rebild. Det giver mening på så mange måder. Ikke mindst når vi tænker på hvad vi kan gøre for at hjælpe med ift. den stigende mistrivsel blandt vores børn og unge.”


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
Indtast
bogstaverne:
ÆØÅ
  - dette er for at undgå spam.

© Copyright 2024 rebildidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Debat

Debat: Medier, meninger og mudderkast
Debat: Medier, meninger og mudderkast
Debat
Debat: Europa er for dem, som kan og vil
Debat: Europa er for dem, som kan og vil
Debat
KristenDemokraterne: På tide med gratis offentlig kollektiv trafik?
KristenDemokraterne: På tide med gratis offentlig kollektiv trafik?
Debat
Læserbrev: Nye skoledistrikter i Støvring - lad os fokusere på børnenes tryghed
Læserbrev: Nye skoledistrikter i Støvring - lad os fokusere på børnenes tryghed
Debat
Læserbrev: Kommuner og beboere skal have større del i overskuddet fra opsætning af solceller og vindmøller
Læserbrev: Kommuner og beboere skal have større del i overskuddet fra opsætning af solceller og vindmøller
Debat
Ambulanceredderne passer på samfundet, men passer samfundet på ambulanceredderne?
Ambulanceredderne passer på samfundet, men passer samfundet på ambulanceredderne?
Debat
Det kommunale budget i Rebild Kommune
Det kommunale budget i Rebild Kommune
Debat
Læserbrev: Beskæftigelsen er høj – men vi skal fortsat investere i fremtiden
Læserbrev: Beskæftigelsen er høj – men vi skal fortsat investere i fremtiden
Debat
Theresa Berg Andersen: Debatindlæg om børneområdet
Theresa Berg Andersen: Debatindlæg om børneområdet
Debat
Læserbrev: Inflationshjælpen er et plaster på en blødende privatøkonomi  – men det er ikke nok
Læserbrev: Inflationshjælpen er et plaster på en blødende privatøkonomi – men det er ikke nok
Debat
Regionale nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

* indicates required