Rebild og omegn
Timeprisen på byggetilladelser hopper op og ned
.Af Klaus Hansen Uanset om du skal bygge en ny lagerhal eller et nyt parcelhus, så har 22 kommuner gjort det gratis at få en byggetilladelse. Derimod koster det i gennemsnit 937 kroner per påbegyndt arbejdstime i Hørsholm, mens Middelfart Kommune leverer den samme service til i gennemsnit 300 kroner per time. Det viser en […]
.
Af Klaus Hansen
Uanset om du skal bygge en ny lagerhal eller et nyt parcelhus, så har 22 kommuner gjort det gratis at få en byggetilladelse. Derimod koster det i gennemsnit 937 kroner per påbegyndt arbejdstime i Hørsholm, mens Middelfart Kommune leverer den samme service til i gennemsnit 300 kroner per time.
Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri over de gennemsnitlige timepriser, som kommunerne tager, når de sagsbehandler byggetilladelser til enfamilieshuse, landbrugsbygninger, fabriksbygninger og etagebyggeri.
– Det er bemærkelsesværdigt, at der er en forskel i timeprisen på over 600 kroner. Selvom der kan være mindre forskelle på sagsbehandlernes løn, husleje og det, at nogle kommuner finansierer en del af arbejdet over skatterne, så virker de høje timepriser i nogle kommuner påfaldende. En timepris bør som udgangspunkt ikke overstige 600 kroner. Hørsholm er jo desværre ikke ene om at have en høj timepris. Også kommuner som fx Allerød, Brønderslev, Rødovre, Esbjerg og flere andre bør se en ekstra gang på deres pris, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius.
I alt har 43 kommuner en timepris på mere end 600 kroner. Kommunerne må ikke tjene penge på at sagsbehandle byggesager, og de må derfor kun opkræve et gebyr svarende til de udgifter, som de har på selve sagsbehandlingen.
– Uanset størrelsen på timeprisen, så bør den samlede regning for en byggetilladelse til ukomplicerede konstruktioner som fx et parcelhus maksimalt ligge på 6.000 kroner – og gerne mindre. Hvis man har en meget høj timepris, men kan behandle sagerne på den halve tid, så er det i og for sig også i orden. Men det vil overraske mig meget, hvis det er tilfældet, siger Torben Liborius.
22 kommuner har valgt at udstede byggetilladelser uden beregning. Det gælder Rebild, Thisted, Skive, Viborg, Hedensted, Billund, Haderslev, Sønderborg, Faaborg-Midtfyn, Ærø, Odense, Nyborg, Nordfyns, Stevns, Lejre, Slagelse, Ringsted, Frederikssund, Helsingør, Ballerup, Hvidovre og København.
– Det er en fin gestus, som signalerer, at de med åbne arme siger velkommen til dem, som vil bygge og dermed investere i deres kommune. Men selvom servicen er gratis, må ventetiden ikke blive for lang, for en gratis byggetilladelse er ikke meget værd, hvis man skal vente i hele eller halve år på den, siger Torben Liborius.