Rebild og omegn
Tidligere minister fortæller om fodnoter og sikkerhedspolitik under den kolde krig
.AF Klaus Hansen Tidligere energi- og udviklingsminister Poul Nielson (S) sad fra 1960´erne til 1990´erne med sit udgangspunkt i Socialdemokratiet centralt placeret i Folketingets arbejde. Med det som udgangspunkt, fortæller han til et foredrag på Rold Storkro 14. marts om den kolde krig set fra sin stol. Poul Nielsons arbejdsliv har igennem mange år været […]
.
AF Klaus Hansen
Tidligere energi- og udviklingsminister Poul Nielson (S) sad fra 1960´erne til 1990´erne med sit udgangspunkt i Socialdemokratiet centralt placeret i Folketingets arbejde. Med det som udgangspunkt, fortæller han til et foredrag på Rold Storkro 14. marts om den kolde krig set fra sin stol.
Poul Nielsons arbejdsliv har igennem mange år været præget af den kolde krig, og han kommer under foredraget ind på sin egen baggrund og oplevelser som ganske ung.
Han var blandt andet en del af Kampagnen mod Atomvåben i 60erne, han har siddet i Socialdemokratiets forsvars-og sikkerhedspolitiske udvalg, han har været fuldmægtig i Udenrigsministeriets politiske afdeling, og senere blev han folketingspolitiker og minister.
Danmarks position under den kolde krig
Ved foredraget belyser Poul Nielson også Danmarks særlige status i NATO, hvor der altid har været noget, der lignede fodnoter, og han kommer ind på de faktiske forhold ift. at anvende taktiske atomvåben i en konflikt samt den evige ubalance i diverse forsvarsforlig mellem mål for den militære styrke og selve bevillingerne.
Poul Nielson kommer også ind på, hvordan det danske FN-engagement og den danske udviklingspolitik på et tidspunkt blev brugt som en aktivistisk politik, og som senere blev erstattet af en militært defineret aktivisme, som ikke skal ses i en øst-vest kontekst.
Hvor står vi i dag?
Det store spørgsmål er dog, om vi efter euforien i forbindelse med murens fald i 1989 nu er tilbage i en situation, hvor Danmark udfylder en rolle i den nære, sikkerhedspolitiske interessevaretagelse – for eksempel i forbindelse med den nordiske balance. Kan Grønland og Færøerne ses som en slags balancerende dansk bidrag til det store strategiske verdensbillede?
Poul Nielson beretter også om, hvordan Danmarks måde at håndtere dette på – helt tilbage til Henrik Kaufmann under krigen og op til i dag og hvordan det over årene har slidt på rigsfællesskabet. Det er stadig et aktuelt problem, og den øgede storpolitiske og globale fokusering på Arktis betyder, at Danmarks ambitionsniveau mht. ressourcer og engagement er under pres. Er vores selvforståelse sådan, at vi ser os selv som en egentlig nordatlantisk og arktisk aktør?
En del af foredragsrække
Foredraget med Poul Nielson indgår i en række af foredrag, som Nordjyllands Historiske Museum arrangerer op til åbningen af REGAN Vest Danskernes Koldkrigs Museum. Tidligere har blandt andet Generalløjtnant Kjeld Hillingsø og Holger K. Nielsen holdt koldkrigsforedrag på Rold Storkro.
Tid og sted:
Torsdag 14. marts 2019 kl. 19-21
Rold Storkro, Vælderskoven 13, 9520 Skørping
Billetpris
125 kr. inkl. gebyr.
Billetter sælges online via nordmus.dk