Thyra Frank på visit i Skørping Ældrecenter

5. oktober 2017
Thyra Frank på visit i Skørping Ældrecenter

Udendørs spadseretur

.
Af Helle Schiønning

Det blev et fagligt inspirerende, og personligt bevægende, gensyn med Skørping-egnen, hvor ministeren var vokset op og havde gået i skole.

Centerchef for Pleje og Omsorg, Gytte Gade, viste som start minister, med følge, rundt i ældrecenteret. Under rundturen mødte Thyra Frank sin tidligere skolelærerinde, Anne Marie Dalsgaard. Der blev udvekslet kærlige ord og kram og ministeren gav sine medbragte blomster til lærerinden.

Derefter gik turen uden for, hvor, hvor solen netop var brudt frem. De forskellige udeanlæg – blomsterhave, vandfald og guldfiskebassiner blev vist frem og studeret af ministeren. Ældrecenterets drivhus blev også besøgt af ministeren, der nød de solmodne tomater direkte fra stilk. Undervejs underholdt, chef for sygeplejen, Hanne Eriksen om, hvordan man på stedet fortolkede sundhedslovens obligatoriske opgaver.

Ros til klippekortet
Personalet roste klippekortet overfor ministeren og gav forskellige eksempler på, hvordan de ældre benyttede det. For eksempel til “guidet” en tur skoven, en tur til frisøren eller dagligvarerindkøb mm. Derudover blev arbejdet med “det gode liv” for demente beboere fremhævet. På ældrecenteret var området for demente centreret i sin egen afdeling med udsigt til haven, forbipasserende liv og skolegang – og med skoven i horisonten. Derudover, blev der blandt andet sunget fællessang for at styrke det musikalske og sociale fællesskab. Til video-interview roste ministeren undervejs Skørping Ældrecenters mange gode tiltag og gode “historier”.

Det gode måltid
Besøget sluttede med frokost. Under middagen fortalte leder af produktionskøkkenet, Brian Pedersen om projekt “Det gode måltid”, der blandt andet går ud på at højne kvaliteten af maden og spiseoplevelsen for de ældre. Her var stikordene, “små og overkommelige portionsstørrelser”, “afslappende dinner-musik til maden” – i stedet for overfyldte tallerkner og kværnende fjernsyn og opvaskemaskiner.

“Rullator-parken” var også under middagene bragt ud af syne, så der også på denne vis blev skabt en mere hyggelig og hjemlig stemning i spisesituationen. Projektet benyttede sig blandt andet af videooptagelser for at perspektivere de forskellige spise-situationer, gode såvel som dårlige. Resultatet har været en helt anden, mere bevidst, tilgang til spise-situationens kvalitet hos personalet rundt om i kommunen – i sidste ende til gavn for de ældre.

Helt tryg ved at bo på Skørping Ældrecenter
Ifølge ministeren, der deltog i et videointerview til Rebild Kommunes Facebook-side, var der genrelt alt for mange dårlige historier i omløb om plejehjemstilværelsen,

– Det er SÅ forkert, fordi, der hvert eneste minut finder så mange møder steder mellem én, der har brug for hjælp og én som yder hjælp, møder som går godt. Så lad os endelig få fortalt flere af også de gode historier. Jeg ville i øvrigt være helt tryg ved at være beboer på Skørping Ældrecenter, hvis det en dag kommer til det.

Foto: Fra venstre: Byrådspolitiker, Anette Søegaard (SF), Ældreminister, Thyra Frank (LA), kommunaldirektør, Jes Lunde, borgmester, Leon Sebbelin og Centerchef for Pleje og Omsorg, Gytte Gade.

Rebild og omegn

Se flere artikler