Terndrup Skole vinder Skolernes Førstehjælpspris

1. december 2023
Terndrup Skole vinder Skolernes Førstehjælpspris

På Terndrup Skole har eleverne sluppet kreativiteten fri for at oplyse om førstehjælp, og under det forløb har eleverne selv fået mod til at handle. Derfor vinder de Skolernes Førstehjælpspris og 20.000 kroner.

Terndrup Skole vinder Skolernes Førstehjælpspris og en præmie på 20.000 kroner, efter 7.-9. klasse har haft førstehjælp på skoleskemaet i løbet af efteråret. Præmien blev overrakt den 1. december til stor glæde og overraskelse for eleverne.

Eleverne har blandt været engageret i at producere film, klistermærker og gode førstehjælpsguides for at sætte fokus på vigtigheden af at kunne træde til. De har også selv fået viden om førstehjælp, og alle elever i udskolingen har fået et kursus.

Hele Terndrup Skole har været meget engagerede i førstehjælpsundervisningen, og alle alderstrin har været med til at udvikle produkter og lære en masse nyt om førstehjælp. Netop inddragelsen af såvel store som små elever og kreativitet i undervisningen er en af årsagerne til, at de har vundet Skolernes Førstehjælpspris, siger Jørgen Kristoffersen, formand for GF Fonden og repræsentant i dommerpanelet.

Kreativiteten sluppet fri

Eleverne på Terndrup Skole har både skabt en stop-motion video, TikToks, bøger, kampagner, afholdt førstehjælpskurser for byens pensionister og givet de yngre elever viden om førstehjælpskassen for at nå forskellige målgrupper med oplysning om førstehjælp. Og bagefter har de skulle reflektere over produktet og processen.

På den måde har kreativiteten fået frie tøjler for at gøre undervisningen om førstehjælp spændende for elever på tværs af klassetrin. Det kreative element har været vigtigt at have med, fortæller Tinna Skjoldager, lærer i 9. klasse:

Vi har oplevet, at mange flere elever er kommet meget mere på banen i en kreativ uge, hvor processen og outputtet har været anvendeligt og vedkommende for dem.

Tinna er stolt over, at skolens indsats bliver belønnet med Skolernes Førstehjælpspris, som har været en god motivation. Men endnu vigtigere er det, at skolens elever nu er klar til at handle, hvis de er vidne til en ulykke.

Førstehjælp redder liv

Hvert år får 5.000 mennesker i Danmark hjertestop uden for hospitalet, og her er det altafgørende, at nogen træder til. Hjertelungeredning øger chancen for overlevelse markant. Derfor skal alle kunne førstehjælp, fortæller Morten Schwarz Lausten, ansvarlig for Røde Kors Skoletjeneste og repræsentant i dommerpanelet.

Førstehjælp er ikke kun for voksne. Det er også vigtigt at børn og unge kan træde til og kan handle hurtigt, hvis ulykken sker. Jeg er meget imponeret over kreativiteten og det store elevengagement, eleverne har skabt på Terndrup Skole. De sætter også fokus på psykologisk førstehjælp, den vigtige omsorg i forbindelse med ulykker, og det viser et højt refleksionsniveau, siger han.

Skolernes Førstehjælpspris er for 7.-10. klasser eller hele skolen. Det eneste krav for at deltage var, at man har anvendt Røde Kors digitale undervisningsmateriale om førstehjælp, modtilathandle.dk, som er udviklet med støtte fra GF Fonden.

Præmien på de 20.000 kroner er sponsoreret af GF Fonden. Ambitionen med førstehjælpsprisen er, at alle skal kunne førstehjælp. Udover GF Fonden og Røde Kors var Skole & Forældre og Danske Skoleelever også i dommerpanelet.

Terndrup og omegn

Se flere artikler