Stigning i stress blandt unge danskere: Ny app kan hjælpe

11. juni 2024

En ny undersøgelse viser en markant stigning i antallet af unge danskere, der oplever negativ stress. Ifølge Kantar Gallup for If Forsikring, kan kun 13 procent af de 18-30-årige sige, at de aldrig har oplevet stress. Andelen af unge, der jævnligt eller nu og da oplever negativ stress, er steget fra 54 procent i 2022…

Psykolog Linn Søndergaard Lindegaard fra Mindhelper, som drives af de fem regioner, er ikke overrasket over denne udvikling. Hun påpeger, at præstationskulturen, sociale medier og det øgede tempo bidrager til de unges stress. “Vi ser desværre, at flere unge oplever stress og mistrivselsproblemer. Der er generelt en præstationskultur, hvor et øget tempo, større krav og forventningspres blandt andet på grund af sociale medier stresser de unge, og i en eksamensperiode er det kun naturligt, at presset topper,” siger hun.

Linn Søndergaard Lindegaard har været med til at udvikle appen “RO mindre stress i hverdagen”, der kan hjælpe unge med at håndtere stress, især i forbindelse med eksamener. Appen tilbyder konkrete øvelser, der kan mindske angst og stress.

Konkrete øvelser og gode råd
Undersøgelsen fra If Forsikring viser også, at 38 procent af de stressramte oplever angstsymptomer, en stigning på 8 procent på to år. Blandt de 18-30-årige er tallet 48 procent, med kvinder som den mest berørte gruppe. “For mange fylder spørgsmål som ‘er jeg god nok?’, ‘kan jeg præstere på samme niveau som normalt?’, og ‘hvad hvis klappen går ned?’ utrolig meget,” forklarer Linn Søndergaard Lindegaard. Presset er stort, og det kan føre til angst, hvis det bliver for overvældende.

Appen RO mindre stress i hverdagen
Appen er et værktøj, der kan skabe mere ro i hverdagen, især under eksamensperioden. Linn Søndergaard Lindegaard anbefaler, at man strukturerer sin hverdag for at få tid til alt inklusiv søvn, som bør prioriteres højt. Hun foreslår også vejrtrækningsøvelser for at hjælpe kroppen med at slappe af. Det er også vigtigt at tale med venner, familie eller en vejleder om, hvad man oplever. “Man skal ikke lukke sig inde med det,” understreger hun.

Unge er generelt gode til at tale om deres stress med andre. Undersøgelsen viser, at 48 procent af de unge taler med deres familie om stresssymptomer, mens 36 procent taler med venner. Disse tal er højere end gennemsnittet for hele befolkningen, hvor henholdsvis 34 og 22 procent gør det samme.

Undersøgelsen bag de danske tal i rapporten er foretaget af Kantar baseret på CAWI-interviews i perioden 26. januar til 5. februar 2024.

Læs mere i Ifs Nordisk Helbredsrapport 2024: If Nordic Health Report 2024.

/ritzau/