Sikker skiferie: Sidste år kom 1300 danskere til skade

30. december 2023
Sikker skiferie: Sidste år kom 1300 danskere til skade

Skiferie i udlandet er for mange danskere et årligt højdepunkt, men desværre er det en risikabel ferieform. SOS International har stor erfaring med at hjælpe, når skaden er sket men giver også gode råd til at forebygge skiskader.

Ud af de 1300 danskere, der fik hjælp af SOS International på skiferien i perioden november 2022 til marts 2023, udgjorde aldersgruppen 50 til 59 år næsten en fjerdedel (23 procent).

– Alderen påvirker naturligt vores fysiske form, og derfor har man en højere risiko for at få en skade, når man har passeret de 50 år. Typisk er man langt mere aktiv fysisk på en skiferie end man er til daglig, og så risikerer man at overbelaste kroppen, siger Sune Jauffred, læge ved SOS International.

Næst efter de 50 til 59-årige kommer aldersgrupperne 10-19 år og 20-29 år, der begge står for 18 procent af alle skiskader. Den gode nyhed er, at skader blandt de mindste børn i aldersgruppen 0-9 år blot udgør tre procent af skaderne.

Knæ og skuldre er udsatte
Et kig i skadestatistikken viser, at det særligt er knæ og underben, som danskerne kommer til skade med på skiferien næsten halvdelen af alle skader (45 procent) ligger i denne kategori.

– Knæene er særligt udfordret, når vi står på ski og snowboard, fordi de bliver udsat for vrid. Men vi sætter i det hele taget andre muskelgrupper, led og sener i arbejde, end vi bruger til daglig. Derfor vil man få stor gavn af at træne led og muskler inden skiferien, så de er stærkere og klar til turene på pisterne, siger Sune Jauffred.

Næst efter knæskader kommer flest til skade med skuldre. De udgør 19 procent af alle skader, mens hver tiende skiskade (11 procent) er en skade på albue eller hånd.

Træn op og tjek dine forsikringer
Vil man være sikker på at være i god form til vinterferien, er det en god ide at begynde sin målrettede træning nu. Som minimum bør man være aktiv med fx løb eller cykling tre gange om ugen. Og udover konditionstræningen er det gavnligt at træne squats, skihop, wall sit, planke og torsorotation.

Når den fysiske aktivitet er overstået anbefaler SOS international at man tjekker sin forsikring: Er forsikringen gyldig, og dækker den skisport og hjemtransport? Rejser man på skiferie i Italien er en ansvarsforsikring obligatorisk.

Noter gerne nummeret til alarmcentralen, så du har det ved hånden, hvis ulykken er ude. Forsikringen dækker typisk behandling svarende til hvad man ville have modtaget i hjemlandet. Derfor er det vigtigt at kontakte alarmcentralen som det første, hvis man kommer til skade på skiferien og inden eventuel behandling finder sted.

Her kom danskere oftest til skade på ski:

Østrig (51 procent)
Italien (19 procent)
Frankrig (12 procent)
Norge (10 procent)
Sverige (5 procent)