Erhverv

Rustfrit stål skal genbruges lokalt – nyt projekt vil ændre produktionen i Danmark

Et nyt projekt skal hjælpe danske virksomheder med at genbruge rustfrit stål i stedet for at sende det til udlandet for gensmeltning. Grundfos og flere andre aktører er klar til at føre an i den cirkulære produktion.

Rustfrit stål skal genbruges lokalt – nyt projekt vil ændre produktionen i Danmark
(foto: Industriens Fond / Adobe)
Af Rikke Lund 28. marts 2025

Hvordan genbrug af rustfrit stål kan revolutionere produktionen i Danmark

Danmark har længe haft en udfordring med at få rustfrit stål genbrugt effektivt. Ofte har danske produktionsvirksomheder sendt stålskrot til udlandet, hvor det blev smeltet om og genbrugt. Men et nyt projekt, støttet af Industriens Fond med næsten 7 millioner kroner, har til formål at ændre denne praksis. Projektet skal gøre det muligt for danske virksomheder at genanvende rustfrit stål direkte i Danmark, hvilket både kan være mere økonomisk og klimaeffektivt.

Ifølge Anders Ziegler Kusk, programansvarlig for bæredygtig produktion i Industriens Fond, har danske virksomheder længe undgået at genvinde rustfrit stål lokalt, da det ofte er billigere at sende materialet til smelteværker i udlandet. En af de største udfordringer er manglen på forretningsmodeller og incitamenter til at sikre, at genbruget bliver effektivt og økonomisk rentabelt. Projektet sigter mod at udvikle de nødvendige metoder, der gør det muligt at genbruge stål mere effektivt i Danmark.

Sunset Boulevard planter 500.000 træer – burgerkæde sætter grønt aftryk i Danmark

Læs også: Sunset Boulevard planter 500.000 træer – burgerkæde sætter grønt aftryk i Danmark

Et skridt mod cirkulær produktion i Danmark

Projektet ‘Recirkuler rustfrit stål – en vej til cirkulær produktion’ er en del af en større indsats for at fremme cirkulær økonomi i Danmark. Dette samarbejde involverer blandt andet Produktionsklyngen MADE, DTU og flere virksomheder som Grundfos, Asgaard Metals og AH Metal Solutions. Alle disse aktører er klar til at udvikle løsninger, der gør det muligt at genbruge stål i Danmark fremfor at sende det til udlandet.

”Vi glæder os til at inspirere Produktionsdanmark og vise, at det er muligt at genbruge rustfrit stål – også lokalt i Danmark ved at skabe en metodik,” siger Nigel Edmondson, CEO i MADE.

En af de virksomheder, der er med i projektet, er Grundfos. De ønsker at reducere deres klimaaftryk, især i forbindelse med fremstillingen af rustfrie komponenter til deres pumper. Grundfos bruger årligt 12.000 tons rustfrit stål, og det er derfor en vigtig opgave at finde løsninger, der kan mindske miljøbelastningen.

Grundfos’ rolle i projektet

Grundfos deltager aktivt i udviklingen af metoder til at genbruge rustfrit stål i deres produktion. Kasper Mygind Madsen, Chief Engineer i Grundfos, understreger, at den største klimabelastning for virksomheden kommer fra deres forbrug af råmaterialer. Ved at genbruge stål direkte i produktionen håber de at kunne reducere deres klimaaftryk og gøre deres forsyningskæde mere bæredygtig.

”Vi håber, det kan være med til at tilpasse dele af – ikke bare vores, men også mange andre danske virksomheders – forsyningskæde,” siger Kasper Mygind Madsen.

Hvordan projektet kan påvirke dansk industri

Projektet har potentiale til at ændre dansk industris tilgang til cirkulær produktion. Ved at udvikle metoder til effektivt at genbruge rustfrit stål på en økonomisk og miljøvenlig måde kan danske virksomheder mindske deres afhængighed af råmaterialer og dermed reducere deres klimaaftryk.

Lektor Niels Skat Tiedje fra DTU Construct påpeger, at projektet ikke kun handler om at genbruge materialer, men også om at udvikle de nødvendige kompetencer og forretningsmodeller, der skal sikre, at den cirkulære produktion kan opskaleres og blive en succes på tværs af industrien.

Dansk landbrug styrker økonomien: Gæld reduceret med 50 milliarder kroner

Læs også: Dansk landbrug styrker økonomien: Gæld reduceret med 50 milliarder kroner

Akademikerboomet i det offentlige: Antallet af kolde hænder stiger markant trods løfter om afbureaukratisering

Læs også: Akademikerboomet i det offentlige: Antallet af kolde hænder stiger markant trods løfter om afbureaukratisering

Tilmeld dig vores nyhedsbrev