Rebild kommune starter indsats for pårørende

21. september 2017
Rebild kommune starter indsats for pårørende

Evalueringen kan downloades

.
Af Helle Schiønning

Om kort tid er Rebild Kommune klar til at udbyde “LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende” et kursus målrettet voksne pårørende til mennesker med langvarig sygdom eller mennesker, der ikke fungere på deres normale niveau.
En netop offentliggjort evaluering af indsatsen viser, at kursisterne får det markant bedre efter kurset.

Hvis pårørende til mennesker med for eksempel demens, kræft, depression eller KOL forbliver raske, kan de fortsat passe på sig selv, være aktive på arbejdsmarkedet og – sideløbende – have overskud til at hjælpe deres nærtstående.

Det nye kursus “LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende” er med til at forebygge, at pårørende udvikler stress, depression eller mistrivsel på grund af de ekstra udfordringer, de møder. På kurset får de redskaber til at passe på sig selv, bede om hjælp og bevare sociale relationer. Desuden møder de andre pårørende, som er i samme situation som dem selv.

Evalueringen viser blandt andet, at:
71% har opnået bedre trivsel
30% flytter sig fra høj risiko for at få stress eller depression til at være uden for risiko efter kurset
85% er blevet bedre til at passe på sig selv
78% har fået redskaber til at tackle symptomer som for eksempel træthed, stress eller tristhed
93% er blevet bedre til at bruge deres netværk
93% er tilfredse eller meget tilfredse med kurset.

Sådan beskriver en kursist sit udbytte af pårørendekurset,

– Jeg kom på kurset og var helt nede i kulkælderen. Men efter kurset er jeg mere, som jeg var før. Jeg er blevet mere selvstændig, initiativrig og har større overskud og glæde ved livet.

750.000 danskere er pårørende
Hvis alle pårørende uanset alder medregnes, er antallet formodentlig langt højere. En undersøgelse viser, at næsten hver anden pårørende føler sig deprimeret, mens en ud af tre føler sig stresset. Begge dele på grund af ekstra belastninger i hverdagen. Hver femte oplever ligefrem, at de er blevet kronisk syge af belastningen.

Kurset hjælper alle slags pårørende
“LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende” hjælper alle voksne pårørende, uanset hvad deres nærmeste fejler. Den nye indsats er baseret på de evidensbaserede LÆR AT TACKLE-kurser, der har været udbudt i Danmark siden 2006. LÆR AT TACKLE udbydes i dag i to ud af tre danske kommuner og i 29 lande.

“LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende” er udviklet af Komiteen for Sundhedsoplysning i samarbejde med Københavns Kommune.
Janne Kristine Møller Olesen, funktionsleder for sundhedsfremme og forebyggelse i Rebild kommune,

– Kursets fokus på den mentale sundheds hos de pårørende er utroligt vigtigt, og vi giver derfor kurset vores varmeste anbefaling.

Rebild og omegn

Se flere artikler