Politiet opfordrer: Giv dit hus et sikkerheds-tjek, før du tager afsted på sommerferie

24. juni 2024
Politiet opfordrer: Giv dit hus et sikkerheds-tjek, før du tager afsted på sommerferie

Når klokken på fredag ringer ud til skolernes sommerferie, starter ferie-højsæsonen også for rigtig mange østjyske borgere. Men desværre er sommerferien også højsæson for indbrudstyve. Politiet opfordrer derfor til, at du gør en ekstra indsats for at sikre dit hus mod indbrud, hvis du skal afsted hjemmefra i ferien.

Antallet af indbrud i både private hjem og i virksomheder og butikker steg i starten af året i Østjylland. Østjyllands Politi iværksatte derfor en målrettet indsats mod tyvene, som i løbet af foråret har resulteret i flere anholdelser og sigtelser af indbrudstyve. Men i løbet af sommerferien er tyvene normalt ekstra aktive, og politiet opfordrer derfor alle til at gøre en ekstra indsats for at sikre deres hus og sørge for, at det ikke ser ubeboet ud.

‘Ét indbrud er et for meget, og derfor er der behov for at gøre en ekstra indsats, nu hvor ferieperioden venter forude. Vi gør rigtig meget i politiet for både at opklare indbruddene og for at få sat gerningspersonerne i fængsel, men vi vil allerhelst undgå, at de sker til at starte med. Og der kan borgerne gøre rigtig meget selv. ‘ siger vicepolitiinspektør Camilla Nielsen. ´

I løbet af foråret har Østjyllands Politi intensiveret efterforskningen på udvalgte sager og personer, og øget patruljeringen på strategisk udvalgte steder med både uniformerede og civile betjente. Politiet har fokus på både kendte indbrudstyve og på steder, hvor analyseafdelingens data peger på, at risikoen for indbrud er størst.

Også flere tips fra opmærksomme borgere har hjulpet politiet på vej og peget i retning af flere gerningspersoner, og den hjælp er helt uundværlig:

‘Vi er meget afhængige af den hjælp, vi får fra borgerne. Det er jer, der kender jeres lokalområde bedst og kan vurdere, om noget er uden for normalen. Hvis du for eksempel på en aftentur ser nogle mistænkelige personer eller køretøjer i dit nabolag, så kontakt os på tlf. 114, og hvis du ser en indbrudstyv i gang med at bryde ind, så ring 112,’ siger vicepolitiinspektøren.

Giv dit hus et sikkerheds-tjek
Østjyllands Politi opfordrer til, at du gennemgår dit hus, før du skal afsted på ferie:

‘Gå en tur rundt om dit hus og se på det med tyvenes øjne. Er der steder, hvor man i fred og ro og uden at blive set fra gaden, kan bryde et vindue eller en terrasse-dør op? Har du værdigenstande, som kan ses udefra? Har du værktøj liggende i et ulåst skur eller lignende, som kan bruges til at brække et vindue op, eller en stige, der kan anvendes til at komme ind på 1. salen? Det er den slags ting, du skal kigge efter,’ siger vicepolitiinspektør Camilla Nielsen og tilføjer:

‘ I sommerferieperioden er det desuden en god idé at få dit hus til at se beboet ud. Det handler om at gøre indbrudstyvene usikre på, om der er nogen hjemme eller ej. Og så er nabohjælp og det gode naboskab afgørende. En indbrudstyv er kun interesseret i værdier, og vil for alt i verden undgå at blive set eller genkendt. Derfor virker det forebyggende, når en nysgerrig nabo hilser på fremmede, der går rundt i nabolaget, og spørger dem ind til deres ærinde.’

Gode råd til Forebyggelse af indbrud
Få din nabo til at tømme postkassen og sætte affaldsbeholderen ud, så den bliver tømt
Hæng vasketøj på tørresnoren og lad kaffekopperne stå på stuebordet eller lad radioen og noget lys være tændt
Parker noget families eller en nabos bil i din indkørslen eller stil et par cykler
Gør det svært for tyven at bryde ind i dit hjem ved at bruge gode solide låse og sikrede vinduer
Undgå høje hække og mørke kroge, hvor en indbrudstyv uforstyrret kan stå og arbejde
Lad være med at gøre reklame for på sociale medier, at dit hus er alene hjemme i ferien
Lav aftaler med dine naboer om at holde øje hos hinanden og tilmeld jer evt. Nabohjælp

På www.nabohjaelp.dk kan du både tilmelde dig Nabohjælps-ordningen og finde flere råd til, hvordan du sikrer dit hus mod indbrud.