Nu er togdriften på nordjyske hænder

7. august 2017
Nu er togdriften på nordjyske hænder
SONY DSC

Nordjydernes mobilitet i centrum

.
Af Helle Schiønning

Region Nordjylland, Nordjyllands Trafikselskab og Nordjyske Jernbaner har nu officielt overtaget den regionale togdrift fra DSB. Det blev markeret søndag formiddag ved en officiel indvielse på Hjørring Station, hvor transportminister Ole Birk Olesen og regionsrådsformand Ulla Astman klippede det røde bånd.

Søndag kunne togrejsende for første gang nogensinde stige på Nordjyske Jernbaners blå tog på strækningen mellem Skørping og Frederikshavn. Den 6. august 2017 var nemlig datoen for den officielle overdragelse af den regionale togdrift i Nordjylland fra DSB til henholdsvis Region Nordjylland, Nordjyllands Trafikselskab (NT) og Nordjyske Jernbaner. Overtagelsen blev blandt andet fejret med taler, musik og mundgodt ved en offentlig åbningsfest på Hjørring Station, hvor transportminister Ole Birk Olesen og regionsrådsformand Ulla Astman i fællesskab klippede det røde bånd, som markerede den officielle indvielse af den regionale togdrift:

– Det er en milepæl for den kollektive trafik i Nordjylland, men også for dansk kollektiv trafik generelt. Vi er den første region i landet, der er blevet tildelt eget ansvar for den regionale togdrift, og det er vi selvsagt utroligt stolte af. Vores mål er at styrke mobiliteten og sammenhængskraften i Nordjylland til gavn for både borgere, turister og erhvervslivet, og det ser vi frem til at indfri i de kommende år, siger Ulla Astman (S), regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Den nordjyske overtagelse af den regionale togdrift sker på forsøgsbasis, hvor Region Nordjylland har indgået en femårig aftale med Transportministeriet. Som et resultat af aftalen, der blev underskrevet tilbage i marts 2015 af Ulla Astman og daværende transportminister Magnus Heunicke, har Region Nordjylland fået overdraget trafikkøberansvaret for regionaltogstrafikken på strækningen mellem Skørping og Frederikshavn. Nordjyske Jernbaner bliver dermed ny togoperatør på strækningen, hvilket medfører omkring en tredobling af virksomhedens hidtidige aktivitetsniveau. NT får det administrative ansvar for den samlede kollektive trafik i hele regionen, herunder også kundeservice og markedsføring:

– Overtagelsen af togdriften er en unik mulighed, der betyder, at vi kan sætte nordjydernes mobilitetsbehov i centrum i den samlede kollektive trafikplanlægning i Nordjylland. Aftalen er den første af sin slags, og vi er stolte af at blive tildelt ansvaret for, at den bliver en succes, siger Jens Otto Størup, administrerende direktør for NT.

Klar til de nye kunder
Han fortæller endvidere, at man hos både NT og Nordjyske Jernbaner ser meget frem til, at skulle tage hånd om de mange nye kunder på de regionale jernbaner. Begge selskaber er da også topscorere i Forbrugerrådet TÆNKs seneste kundeservice og -tilfredshedsundersøgelser. Her viste resultaterne blandt andet, at mere end 80 procent af brugerne af den kollektive trafik i Nordjylland er tilfredse, hvilket er Danmarksrekord:

– Vores målsætning har i flere år været, at gøre Nordjylland til foregangsregion på trafikområdet. Det er en stor opgave, som vi er klar til fortsat at løfte i fællesskab med Nordjyske Jernbaner og vi glæder os alle til at byde flere kunder velkommen i de 13 nye blå tog, hvor vi tilmed også tilbyder endnu flere togafgange samt branchens bedste kundeservice inden for landets grænser, siger Jens Otto Størup.

En dag i togets tegn
Søndag den 6. august er i det hele taget en dag, der står i togets tegn i Nordjylland. Den nordjyske overtagelse af den regionale togdrift fejres således med gratis kørsel hele dagen med de blå tog, og der er også blevet afholdt arrangementer på visse strækninger og lokalstationer rundt omkring i Nordjylland.

De mange togrejsende på dagen har desuden kunne få udleveret en kupon fra togpersonalet, som gav adgang til en lang række eksklusive tilbud og oplevelser hos knap 30 nordjyske kulturinstitutioner.

– Den kollektive trafik tilhører jo os alle, og netop derfor synes vi, at det var på sin plads at fejre indvielsen af den nordjyske togdrift med alle interesserede i hele regionen, slutter Jens Otto Størup.

Rebild og omegn

Se flere artikler