Kultur

Millionbevilling til skoleskak skal styrke inklusion i grundskolen

Når 16-årige Anton i dag bevæger sig gennem gangene på Bjergmarkskolen, er det med en selvtillid, han tidligere ikke havde. Anton har tidligere gået i en specialklasse, men takket være skoleskak er han nu en del af en almindelig folkeskoleklasse og har fundet sin plads i maritim 10. klasse i Holbæk.

Millionbevilling til skoleskak skal styrke inklusion i grundskolen
Foto: Dansk Skoleskak - Skoleskak skal gøre en forskel for flere børn
Af Dinny Eriksen 11. februar 2025

Nu skal en bevilling på 4,25 millioner kroner fra LB Foreningen til Dansk Skoleskak undersøge, om flere elever kan opleve samme positive udvikling. Gennem et treårigt pilotprogram på fem skoler vil man systematisk udforske skoleskakkens potentiale som redskab til at inkludere specialklasseelever i den almene undervisning.

Anton-effekten: En ny vej til inklusion

Hos Dansk Skoleskak ser man frem til at undersøge den såkaldte Anton-effekt, hvor skoleskak kan fungere som en brobygger mellem special- og almenklasser.

”Vi er meget glade for, at vi nu får midler til at undersøge det, vi kalder for Anton-effekten. Vi skal have mange flere som Anton, og vi tror på, at vi med systematisk skoleskak kan skabe nogle helt fantastiske resultater, som vil komme rigtig mange børn til gavn. Vi ser allerede eksempler på det, men med opbakning fra LB Foreningen kan vi strukturere og udforske effekten af systematisk skoleskak på kombi-skoler med både almen og specialelever,” siger Mads Jacobsen, generalsekretær i Dansk Skoleskak.

Programmet indebærer, at fem skoler med både almen- og specialklasser vil implementere en struktureret tilgang til skoleskak, hvor det undersøges, hvordan spillets systematik og strategiske elementer kan hjælpe elever med særlige behov til at finde en plads i fællesskabet.

”Vi ser tit, at på de skoler, hvor vi introducerer systematisk skoleskak, giver skakspillets klare rammer specialklasseeleverne en fast struktur at navigere i, og ofte er de blandt de bedste på skakbrættet. Det giver dem større selvtillid og en identitet blandt de øvrige elever, hvor de i andre sammenhænge kan være lidt skjulte,” forklarer Mads Jacobsen.

Birthe Kjær og Hjerteforeningen hylder sundhedspersonale ved uddeling af Hjerteprisen 2025

Læs også: Birthe Kjær og Hjerteforeningen hylder sundhedspersonale ved uddeling af Hjerteprisen 2025

Stort potentiale skal undersøges nærmere

Hos LB Foreningen er man spændte på at se, hvilke resultater programmet kan skabe.

”Der er ingen tvivl om, at skoleskak kan noget i forhold til at skabe struktur og fordybelse. Det kan det for alle elever, men der kan være en særlig effekt for elever med udfordringer i skolen. Vi er meget nysgerrige på at se, hvordan vi med denne bevilling kan skabe ny viden og forståelse af skoleskakkens potentiale i forhold til inklusion,” siger Lars Busk Hansen, formand for LB Foreningen.

En vigtig del af programmet er at sprede erfaringerne videre til andre skoler. De fem deltagende skoler vil fungere som inspirationsskoler, hvor både undervisere og elever vil blive uddannet i at bruge skoleskak som et værktøj til inklusion. Desuden vil 75 af skolernes elever blive trænet som Playmasters®, der får kompetencer til at styre skoleskakken på deres skole og hjælpe andre elever i gang.

Indsatsen løber fra 2025 til 2027, og både Dansk Skoleskak og LB Foreningen håber, at projektet vil skabe fundamentet for en bredere implementering af skoleskak som inklusionsredskab i den danske grundskole.

Kilde: Ritzau

Mogensen’s T-shirt og ”Rumkuglen” slår alle forventninger på Lauritz.com

Læs også: Mogensen’s T-shirt og ”Rumkuglen” slår alle forventninger på Lauritz.com

FodboldtrøjeFredag sigter mod at sætte indsamlingsrekord

Læs også: FodboldtrøjeFredag sigter mod at sætte indsamlingsrekord

Tilmeld dig vores nyhedsbrev