Familie
Kvinder i fængslet, ADHD-indsatte samt de indsattes børn modtager midler og støtte
Den årlige civilsamfundspulje har i 2025 uddelt 11,5 mio. kr. til projekter, der blandt andet støtter indsatte med ADHD, udsatte kvinder og børn af indsatte. Læs hvordan disse initiativer er med til at forhindre kriminalitet og skabe bedre livsvilkår for sårbare grupper i samfundet.
Civilsamfundspuljen: En vigtig støtte for kriminalitetsforebyggelse
Civilsamfundspuljen, som hvert år uddeler midler til projekter, der hjælper indsatte og tilsynsklienter med at undgå at falde tilbage i kriminalitet, modtager i år ansøgninger om i alt mere end 32 mio. kr. Fra disse ansøgninger er omkring 11,5 mio. kr. nu blevet fordelt til en række organisationer, der blandt andet arbejder med ADHD, gældsrådgivning og mentorordninger for både indsatte og deres familier.
Billede fra børneværelse i besøgslejlighed på Herstedvester Fængsel (foto: Kriminalforsorgen)
ADHD og kriminalitetsforebyggelse i fokus
En af de primære målsætninger i år er at hjælpe indsatte med ADHD, som kan have særlige udfordringer i fængselssystemet. Projekterne omfatter blandt andet afprøvning af forløb specifikt målrettet denne gruppe, samt uddannelse af værkmestre i fængslerne, så indsatte med ADHD bedre kan deltage i beskæftigelsestilbud.
Kvindelige indsatte og børn af indsatte får øget støtte
Et af de projekter, der også får del i puljen, har fokus på at styrke tilbuddene til kvindelige indsatte. I Jyderup Fængsel vil der blive tilbudt fysiske aktiviteter og temadage om sundhed og selvpleje for kvinder, som ofte befinder sig i en sårbar situation. Samtidig får et tidligere projekt, der forbedrer besøgsoplevelsen for børn af indsatte, nye midler til at udvikle workshops, hvor indsatte og deres børn kan dele erfaringer og udvikle aktiviteter sammen under besøg. Børn af indsatte er en socialt udsat gruppe, og disse tiltag er en vigtig del af arbejdet for at sikre deres trivsel.
Nye besøgsfaciliteter i Renbæk Fængsel (foto: Kriminalforsorgen)
Kritisk rolle for civilsamfundsorganisationerne
Civilsamfundsorganisationerne spiller en vigtig rolle i det forebyggende arbejde, som Kriminalforsorgen udfører. Direktør Ina Eliasen udtaler, at disse projekter er afgørende, da de giver indsatte og tilsynsklienter de nødvendige redskaber til at opnå et liv uden kriminalitet. De mange ansøgninger til puljen viser den store efterspørgsel på denne type støtte, og i år blev der givet midler til de projekter, der bedst opfyldte kriterierne for at fremme kriminalitetsforebyggelse.
Billedet stammer fra et af de projekter, der blev støttet af sidste års puljemidler (foto: Kriminalforsorgen)
Baggrund og fakta:
Civilsamfundspuljen er en del af Kriminalforsorgens økonomiske aftale for perioden 2022-2025 og har for andet år i træk uddelt midler til civilsamfundsprojekter. I alt blev der i 2025 uddelt 11.673.934 kr. fra puljen. Puljen modtog 15 ansøgninger om projekter, som sammenlagt beløb sig til mere end 32 mio. kr. Efter en grundig vurdering af ansøgningerne er de projekter, der bedst opfyldte kravene, blevet tildelt tilskud.
(foto: Kriminalforsorgen)