Koldkrigsforedrag med Holger K. Nielsen

4. november 2018
Koldkrigsforedrag med Holger K. Nielsen
Holger K. Nielsen

.
Af Klaus Hansen

Hvordan opfattede den politiske venstrefløj i Danmark Den Kolde Krig og det trusselsbillede, som blandt andet medførte, at man byggede koldkrigsanlægget REGAN Vest? Nu kan man høre Holger K. Nielsen – en af de fremtrædende stemmer fra dengang – fortælle om sin opfattelse af Den Kolde Krig.

60 meter under en kridtbakke i Rold Skov ligger det 5.500 kvadratmeter store bunkeranlæg REGAN Vest, som blev opført i dybeste hemmelig i perioden 1963-68. Formålet var at huse regering og kongehus i tilfælde af en atomkrig, og det blev bygget, da den kolde krig var på sit højeste. Et vidnesbyrd om et trusselsbillede, der blev taget særdeles alvorligt at datidens politikere.

REGAN Vest blev taget ud af den militære beredskab i 2012, og Nordjyllands Historiske Museum er i fuld gang med det store arbejde, der skal gøres, før det tidligere tophemmelige koldkrigsanlæg kan åbne for offentligheden. Og i den forbindelse er museet glade for at kunne byde velkommen til et foredrag med medlem af Folketinget og mangeårig formand for Socialistisk Folkeparti (SF) Holger K. Nielsen, der vil fortælle om, hvordan han fra sit ståsted på den politiske venstrefløj opfattede Den Kolde Krig. Det sker onsdag 21. november kl. 19 på Rold Storkro.

Foredraget lægger sig op Nordjyllands Historiske Museums arbejde med at få REGAN Vest åbnet for offentligheden og finder derfor sted i nærheden af anlægget, nemlig på Rold Storkro, som hvis krigstruslen mod Østdanmark blev for stor – var den mellemstation, regering og regent først ankom til, inden de blev ført videre til selve bunkeren REGAN Vest.

Holger K. Nielsen, der i dag er både forsvars- og udenrigspolitisk ordfører for SF, har været politisk aktiv gennem næsten hele sit voksenliv. Først for formand som SFU, siden som folketingsmedlem, landsformand, skatteminister og udenrigsminister. Netop udenrigsstoffet har altid haft hans store interesse også under Den Kolde Krig, hvor han var med til at forme SFs linje som et NATO-kritisk venstrefløjsparti, der ønskede dansk neutralitet.

Han vil med udgangspunkt i egne erfaringer fortælle om de overvejelser, man gjorde sig om Den Kolde Krig og våbenkapløbet på den politiske venstrefløj, om samarbejdet med fredsbevægelserne og om de politiske diskussioner i Folketinget, hvor bølgerne til tider kunne gå højt.

Afslutningsvis trækkes der linjer op til det verdensbillede vi ser i dag er vi mon på vej ind i en ny kold krig?

Tid og sted:
Onsdag 21. november kl. 19-21
Rold Storkro, Vælderskoven 13, 9520 Skørping

Billetpris:
125 kr. inkl. gebyr samt kaffe og kage.
Billetter sælges online via nordmus.dk

Rebild og omegn

Se flere artikler