.
Af Helle Schiønning
.
Klimaugerne har fem år i træk bevist deres værdi ved at kunne mobilisere en stor kreds af frivillige, institutioner og lokale virksomheder, som med energi og virkelyst sætter klima og bæredygtighed på dagsordenen.
Hvert års klimaprogram byder på spændende nyskabelser. I år udkommer Klima-Glad-Mad, en klimakogebog med 59 fristende opskrifter, udvalgt blandt de mange bidrag, som kommunens unge har prøvet kræfter med i de tre år, konkurrencen om at lave den bedste klima-menu kørte.
Når vi selv tager affære, begynder der at ske noget
Klimaugerne har i alle årene haft fokus på, hvad vi selv kan kan gøre for at fremme en mere klimavenlig adfærd. Dette spørgsmål er også omdrejningspunkt i klimakogebogen.
Forordet fortæller, at chef-kokkene fra tre lokale restauranter sidste år optrådte ved et arrangement, hvor de fortalte om deres erfaringer med at deltage i klimaugerne, og om hvordan de rent praktisk tager klimahensyn, når de vælger råvarer og arbejder i køkkenet.
Kokkene satte derefter gang i en diskussion ved at nævne, at det jo var meget fint, at de professionelle spisesteder lægger sig i selen for at handle klimaansvarligt. Men det begynder først at batte noget, når vi alle sammen ændrer adfærd hjemme i køkkenet. Den klimakogebog, som lanceres på Karensmindeskolen den 11. marts, er en appetitvækkende anvisning på, hvordan vi kan komme i gang med at spise mere klimavenligt.
Mange kokke og noget til ganen
Bogen er resultatet af et usædvanligt og bredt forgrenet samarbejde. Den er i udgangspunktet blevet til i skolekøkkenerne, og den er derfor også tilegnet Rebild Kommunes ungdom.
Flemming Graff Horup, professionel kok, har blandt andet sparret med skolerne undervejs, og han har efterfølgende spillet en rolle ved bogens tilblivelse. Han har gennemprøvet samtlige retter.
De færdige retter er blevet fotograferet af bogens redaktør Henrik Bugge Mortensen, Forlaget Rebild. Henrik Bugge har desuden skrevet afsnittet Klima på menuen. Skovrider Bendt Egede Andersen og naturvejleder Søren Risborg har bidraget med et andet afsnit, nemlig det om Skovens spisekammer.
Ved åbningsarrangementet kan man høre mere om bogens tilblivelse.
Publikum får desuden serveret smagsprøver på nogle af retterne. Det vil være muligt at købe bogen til særpris, og man kan downloade den gratis fra rebild.dk.
Noget til ørerne
Borgmester Leon Sebbelin skyder klimaugerne i gang. Derefter underholder Støvringkoret under ledelse af Inge Brink Nielsen. Koret synger tre rytmiske sange, der alle kan tolkes ind i en klimasammenhæng.
Tydeligt i Michael Jacksons hit: Man in the Mirror, hvor omkvædet lyder: If you want to make the world a better place, take a look at yourself and then make a change! Koret akkompagneres til lejligheden af Klaus Thrane, trommer, Jesper Frost Bylling, bas og Per Bach, klaver.
Miljødigte
Digteren Thorkild Bjørnvig var tidligt ude med sine miljødigte i 70erne. Med de polemiske digte engagerede Bjørnvig sig i den økologiske debat. Digterens niece Inge-Lise Bjørnvig medvirker ved at læse miljødigte op. Inge-Lise Bjørnvig er, som tidligere organist og musikskolelærer, et kendt ansigt i kommunen.
Tilmelding er nødvendig.
Det er gratis at deltage, men at hensyn til planlægningen skal man tilmelde sig via Himmerlandsbilletten.
Mere om de to klimauger
Klik ind på rebild.dk/klima for yderligere oplysninger om klimaugernes righoldige program.