Klima på alle tangenter

4. marts 2018
Klima på alle tangenter

.
Af Klaus Hansen

Klima Rebild 2018 er spækket med arrangementer for enhver smag. Det meste er gratis, og du finder en komplet oversigt, hvis du klikker på rebild.dk og derefter går ind på Klima Rebild 2018.

I klimaugerne kan du for eksempel afprøve kreativ genanvendelse af tøj og skrot. Du kan vælge at komme til grøn gudstjeneste eller høre mere om klimavenlig opvarmning. Det er muligt at tage på udflugt til Reno-Nord og se det sorteringsanlæg, som tager sig af dit plastik- og metalaffald. Du kan lære at smede på gammeldags manér med CO2-neutralt, lokalt produceret trækul i esserne. Der er tilbud om en guided dagstur på el-cykel til de steder, hvor 2. verdenskrig har sat sig spor. Traditionen tro slutter klimaugernes med et stort byttemarked på Kulturstationen i Skørping.

Spis grønt
Hvis det er sandt, at vejen til vores hjerter går gennem maven, er det næppe nogen dårlig idé, at programmet indeholder tilbud, der kombinerer klima og gastronomi.

Den 13. marts kan man komme en tur i køkkenet på Rold Storkro og hjælpe med til af fremtrylle en klimavenlig treretters menu, som man mod betaling kan nyde om aftenen, gerne med en ægtefælle eller ven.

Brunholm Gårdbutik leverer økologiske råvarer til fællesspisning for alle på Halkær Kro den 22. marts. Kroen, der ligger i nabokommunen, kalder arrangementet folkekøkken. Prisen er også overkommelig.

Foredrag og debat i Rebildcentret
Rebildcentret lægger hus til flere arrangementer.

Den 13. marts taler antropolog Ulf Tophøj under overskriften: Syndfloden og klimaet. Foredraget handler om menneskets historie i de sidste 20.000 år og stiller spørgsmål som: Hvad er forbindelsen mellem istiden og Storebælt, indoeuropæerne og det sprog vi taler? Hvordan hænger landbruget sammen med syndfloden?

Den 14. marts diskuteres hvorvidt bæredyghed er et misbrugt begreb. Professor Tommy Dalgaard fra Aarhus Universitet holder oplæg om bæredygtighed i jordbrugssystemet. Thor Bjørn Keldgaard, Agri Nord fortæller om de muligheder det giver at få lavet en bæredygtighedsanalyse af sin virksomhed. Aftenen afsluttes med en paneldebat om bæredygtighed. I panelet sidder de to oplægsholdere samt repræsentanter for Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet.

Rebildcentrets hus-heks, Dannie Druhyld, har et arrangement for et begrænset antal deltagere den 18. marts om eftermiddagen. Emnet er klimaets påvirkning af skoven. Dannie fortæller blandt andet, hvordan hun har oplevet, at skoven er blevet forandret gennem årene. Arrangementet slutter med en skovtur, og det er gratis. Tilmelding er nødvendig.

Natursyn hos Thøger Larsen
Alle kender sangen “Du danske sommer, jeg elsker dig”. Ikke alle ved, at digteren til den elskede sommersang er Thøger Larsen. BOGBY9520 inviterer den 15. marts til et foredrag om “Thøger Larsens ærefrygt for naturen”. Foredraget holdes af professor emeritus Mogens Pahuus. Mogens Pahuus har beskæftiget sig med litteratur og filosofi hele livet. Han bor i nærheden af Rold Skov og er selv aktiv bruger af naturen. Ved arrangementet bliver der også lejlighed til at synge sange af Thøger Larsen.

Naturen, den grønne lykkepille
Den 12. marts holder naturfysioterapeut Helle Fuglsang et muntert oplæg om naturens betydning for vores sundhed og trivsel. De fleste ved, at naturens har virkning på vores sundhed, at naturen har betydning for ældre, skoleelever og børnehavebørn. Helle vil forklare, hvorfor det er sådan, og komme med masser af inspiration til, hvordan man får sig selv og sine børn op af sofaen. Arrangementet foregår i Klænghuset ved Mosskovgård.

Rebild og omegn

Se flere artikler