Kender du ‘Forstyr ikke – jeg kører bil’-funktionen på din mobil?

30. maj 2024
Kender du ‘Forstyr ikke – jeg kører bil’-funktionen på din mobil?

I så fald er du blandt fåtallet. Faktisk er seks ud af ti bilister ikke klar over, at de kan sætte deres mobil på “Forstyr ikke”, når de kører bil, viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik. Det kunne ellers give bilisterne færre forstyrrelser og færre klip i kørekortet.

Sidste år uddelte politiet knap 19.000 klip i kørekortet til bilister, der brugte deres telefon eller andet håndholdt teleudstyr, mens de kørte. At fjerne en hånd fra rattet for at bruge mobilen er både dyrt og risikabelt. Heldigvis findes der en enkel måde at hjælpe sig selv på ved at aktivere “Forstyr ikke – jeg kører bil”-funktionen på sin mobil, så man undgår forstyrrelser under kørslen.

En undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik viser dog, at næsten seks ud af ti bilister (58 %) ikke kender til denne funktion. Seniorprojektleder Lisbeth Sahl Bauditz udtaler:

“Vi ved, at mange har svært ved at lade mobilen være, hvis den ringer eller vibrerer. Og når man kører i trafikken, kan det være risikabelt, da det fjerner fokus fra andre i trafikken. Derfor er det oplagt at bruge de hjælpemidler, der er. Det kan fx være at slå ‘forstyr ikke’-funktionen til på mobilen under køreturen.”

Sådan undgår du forstyrrelser
Når “Forstyr ikke – jeg kører bil”-funktionen er aktiveret, sender mobilen automatisk en sms til den person, der prøver at kontakte dig, hvor der fx står, at du kører bil og vender tilbage, når du holder ind til siden. Dette giver ro til køreturen og mere fokus på trafikken.

Ulykkestal fra Vejdirektoratet viser, at uopmærksomhed og manglende orientering er involveret i seks ud af ti dødsulykker i trafikken. For at hjælpe bilisterne har Rådet for Sikker Trafik lavet en video, der viser, hvordan man aktiverer “Forstyr ikke – jeg kører bil”-funktionen på en iPhone.

Ved at tage denne enkle forholdsregel kan man undgå forstyrrelser, reducere risikoen for ulykker og spare sig selv for dyre klip i kørekortet.

Fakta – ny undersøgelse:
Mange af de bilister, der har en smartphone, kender ikke “Forstyr ikke – jeg kører bil”-funktionen på deres mobil:

Mange mobiltelefoner og smartwatches har en “forstyr ikke – jeg kører bil”-funktion. Denne funktion kan man aktivere, så man ikke får beskeder og notifikationer, når man kører bil. Har du aktiveret denne funktion, så du ikke får beskeder og notifikationer på din mobiltelefon, når du kører bil? (kilde: Repræsentativ undersøgelse gennemført i 1. kvartal af 2024 af Rådet for Sikker Trafik og Epinion blandt 1.733 bilister, der har en mobiltelefon)

Nordjylland:

Ja, det har jeg: 8 %
Nej, det har jeg ikke, for jeg kender ikke funktionen: 55 %
Nej, det har jeg ikke, men jeg kender godt funktionen: 38 %

Så mange klip uddelte politikredsene i 2023 til trafikanter for brug af håndholdt mobil (kilde: Rigspolitiet):

Nordjylland: 1.047
Østjylland: 1.285
Midt- og Vestjylland: 1.938
Sydøstjylland: 1.411
Syd- og Sønderjylland: 1.353
Fyn: 1.200
Sydsjælland og Lolland-Falster: 1.147
Midt- og Vestsjælland: 1.026
Nordsjælland: 846
Københavns Vestegn: 1.763
København: 5.761
Bornholm: 51
I alt: 18.828

Rebild og omegn

Se flere artikler