Forbruger
Hvor meget skal du have sparet op til dit huskøb? Stor forskel på tværs af kommuner
Udbetalingskravet varierer kraftigt alt efter, hvor du køber hus i Danmark. Fra Frederiksberg til Lolland kan forskellen være op til 620.000 kr. på udbetalingen. Læs hvordan boligpriserne påvirker, hvor meget du skal have sparet op.
Udbetalingens forskel på tværs af kommuner
Når du drømmer om at købe hus i Danmark, skal du være opmærksom på, at hvor du køber, kan have en enorm betydning for, hvor meget du skal have sparet op. En analyse viser, at der er stor forskel på udbetalingens størrelse afhængigt af, hvilken kommune du vælger at bosætte dig i.
Større forskel end mange regner med
I 2024 viser tal, at køberen af et gennemsnitligt hus på Frederiksberg skal lægge 650.000 kr. i udbetaling. Det er markant højere end de 31.500 kr., der kræves for et hus i Lolland kommune. Denne forskel på næsten 620.000 kr. skyldes primært de store forskelle i huspriserne, hvor Frederiksberg ligger på et gennemsnit af 72.000 kr. per kvadratmeter, mens Lolland ligger på 4.700 kr. per kvadratmeter.
(foto: Via Ritzau)
De skjulte udgifter ved huskøbet
Selvom de fleste boligkøbere ved, at de skal lægge 5 pct. af købsprisen til en udbetaling, skal man også være opmærksom på, at denne udbetaling ofte ikke er nok. Der kommer nemlig yderligere omkostninger til, som fx advokatomkostninger, flytteomkostninger og afgifter, der kan lægge sig oveni. I praksis skal man ofte regne med at spare op til 7-9 pct. af husets pris for at dække alle omkostninger.
Her kan du se et Excel dokument, med et overblik over priserne på alle kommunerne.
Udviklingen af boligmarkedet de seneste år
Ser vi på udviklingen af boligpriserne fra 2020 til 2024, viser det sig, at priserne er steget markant på Frederiksberg, hvor en udbetaling nu kræver 157.000 kr. mere end for fem år siden. Omvendt er der kommuner som Frederikshavn, hvor udbetalingen er blevet 3.800 kr. lavere på grund af faldende boligpriser.
Forbered dig på stigninger
Når du sparer op til et huskøb, er det vigtigt at tænke på, at boligpriserne i din ønskede kommune kan stige, mens du samler penge sammen. Det betyder, at du måske ikke kun skal spare op til den nuværende boligpris, men også tage højde for fremtidige prisstigninger. Hvis du ikke kan følge med stigningerne, kan det være nødvendigt at justere dine boligkrav og vælge en billigere bolig.