Natur
Himmerland går efter titlen som Danmarks første internationale vandredestination
Naturturismen skal styrkes med nye ruter, samarbejder og internationale certificeringer
Vandrestøvlerne er spændt, og ambitionerne er store i Himmerland. Ved et seminar i Hobro i denne uge blev det slået fast, at området har potentialet til at blive Danmarks første certificerede internationale vandreregion – og her spiller Mariagerfjord Kommune en vigtig rolle.
Stor interesse for vandreturisme
Onsdag mødtes aktører fra hele Himmerland ved Hobro Sejlklub for at sætte fokus på, hvordan naturen kan blive endnu stærkere trækplaster for både danske og udenlandske turister. Seminaret blev arrangeret af Destination Himmerland og samlede omkring 30 deltagere.
“Naturen er gæsternes vigtigste grund til at besøge Himmerland – det viste vores seneste gæsteundersøgelse, som vi i samarbejde med Wilke gennemførte i 2024. Her var det især naturoplevelser, der tiltrak både danske og udenlandske gæster, og næsten hver femte kommer blandt andet for at gå længere ture eller vandre,” fortæller Johanne Bugge, der er destinationsdirektør i Destination Himmerland.
Mariager og Hobro allerede på landkortet
Området byder allerede på flere certificerede kvalitetsruter. Blandt andet Panorama-ruten ved Hobro og Mariager Ruten, som begge har opnået anerkendelse fra Deutsches Wanderinstitut – et kvalitetsstempel, der placerer ruterne i toppen af europæiske vandreruter.
“Potentialet er stort for vandreturisme i Himmerland. Himmerland har kvaliteter på fuld højde med andre spændende vandreregioner i Europa. Kommunerne og Naturstyrelsen er godt på vej med flere internationalt certificerede ruter, som er et krav for at opnå certificeringen som international vandreregion. Nu handler det blot om, at der arbejdes på at binde de mange vandreoplevelser og turismefremmeindsatsen godt sammen,” sagde Uffe Westerberg, rådgiver hos Deutsches Wanderinstitut, i sit oplæg.
Foto: Destination Himmerland
Fokus på samarbejde og nye tiltag
På seminaret blev det understreget, at det kræver både samarbejde, investeringer og vilje at nå i mål med ambitionerne. Hærvejen nævnes som en central rygrad i det fremtidige stinetværk, og initiativer som Hærvejens Perler er allerede godt i gang med at forbedre infrastruktur og faciliteter.
“Vi skal tænke i nye samarbejder og kommercielle muligheder, hvis vi vil fastholde og tiltrække kvalitetsbevidste vandregæster – og det kræver mod og handling fra os alle. Vi ved, at der fx er 6,4 mio. potentielle tyske vandrere, som har interesse for at holde vandreferie i Danmark inden for de næste tre år, og her skal vi være med til at sikre, at de får lyst til at komme til Himmerland,” sagde Johanne Bugge i sin afsluttende bemærkning.
Naturen skal opleves – også om natten
Blandt dagens oplægsholdere var også Nanna Balsby, medstifter af Løvtag Treetop Hotel, der delte erfaringer med at skabe naturnære overnatningsmuligheder i trætoppene.
Desuden blev der orienteret om nationale og lokale naturprojekter – herunder Danmarks Naturstier, Naturnætter, og udviklingen af Udinaturen.dk samt erfaringer fra Naturstyrelsen Himmerlands arbejde med Gravlev Ådal Ruten.
Himmerland satser på fremtiden
Dagens seminar markerede første skridt mod at samle aktører og idéer til at forme Himmerland som en stærk, internationalt anerkendt vandredestination. For Mariagerfjord Kommune er det en mulighed for at placere sig centralt i udviklingen – og samtidig styrke både lokal turisme og naturtilgængelighed for egne borgere.
Foto: Destination Himmerland