Gallapremiere på Træfningen ved Hollandshus

6. september 2017
Gallapremiere på Træfningen ved Hollandshus

.
Af Helle Schiønning

Pak tæppe, klapstol og varmt tøj når filmen vises i autentiske omgivelser og under åben himmel ved Madum sø.

Du kan derfor i disse uger også finde en udstilling i RebildPorten fra besættelsen. Film i skoven nærmer sig og i den forbindelse, kan du hos RebildPorten i disse uger se en udstilling omkring besættelse.

Film i skoven er lørdag den 9. september kl. 21.00 på pladsen ved Madum Sø, som blev brugt til nedkastning tilbage i 1943.

Udover “Træfningen ved Hollandshus” vises også “Kongens valg” med danske Jesper Christensen i hovedrollen.

Filmen vil senere blive vist hos Kinorevuen i Skørping, så hold øje med deres kommende forestillinger på www.kinorevuen.dk.

Mere om filmen: Dramadokumentaren handler om den mest berømte hændelse i Rold Skov under 2. verdenskrig. En nedkastning af våben ved Madum Sø natten mellem 17. og 18. august i 1943 endte i direkte ildkamp mellem en modstandsgruppe fra Aalborg og den tyske besættelsesmagt. Niels Erik Vangsted blev skudt og Poul Kjær Sørensen taget til fange og kort efter henrettet. Bisættelsen af Niels Erik Vangsted endte i strejker og oprør i Aalborg, hvor mange mistede livet. Forløbet var den direkte årsag til, at den danske regering 29. august 1943 afbrød samarbejdspolitikken med besættelsesmagten.

Den sidste overlevende fra modstandsgruppen, tidl. politiassistent Kart Peter Madsen, er filmens gennemgående fortæller. Hændelsesforløbet er dramatiseret med hjælp af lokale statister og rollespillere i tyske uniformer og så vidt muligt optaget på de autentiske lokaliteter. Vi følger begivenhederne minut for minut: turen fra Aalborg til nedkastningspladsen ved Madum Sø, signalgivningen til den engelske flyvemaskine, nedkastningen og indsamlingen af containere med våben og ammunition, turen på generatorlastbilen tilbage i Skørping, mødet med de tyske soldater, turen gennem stationsbyen med tyskerne lige i hælene, træfningen ved Hollandshus og flugten ind i skoven.
Filmen er tilrettelagt og instrueret af Henrik Bugge Mortensen.

Hvis du vil have mere for pengene, vises der bagefter spillefilmen “Kongens valg” med tema fra 2. Verdenskrig hvor den tyske hær kommer til Norge den 9. april 1940. Tyskland vil besætte Norge, som de succesfuldt gør med Danmark, men den norske modstand er stor. Kongehuset må evakueres, og kongefamilien flygter med tyskerne lige i hælene. Kong Haakon og Prins Olav bliver tilbage i landet, hvor de må tage en afgørende beslutning. Skal de konfrontere fjenden eller overgive sig betingelsesløst?

Rebild og omegn

Se flere artikler