Fiskefilet er nationens favorit på påskebordet – men ikke i Nordjylland

27. marts 2024
Fiskefilet er nationens favorit på påskebordet – men ikke i Nordjylland

Fiskefilet er nationens favorit på påskebordet, men i Nordjylland indtager marinerede sild førstepladsen. Det afslører en ny YouGov-undersøgelse.

Påskeæg, gækkebreve og familiefrokost. Påsken står for døren, og med den følger traditioner, der især på madfronten lægger op til debat. For hvilken ret er egentlig danskernes foretrukne på påskebordet?

Det har måltidskasseleverandøren HelloFresh sat sig for at komme til bunds i med en ny undersøgelse gennemført af analysebureauet YouGov.

Her indtager fiskefileten en kneben førsteplads med 14 procent af danskernes stemmer, skarpt efterfulgt af tarteletter på andenpladsen med 13 procent. På en delt tredjeplads lander lammekøllen samt æg og rejer med 12 procent hver.

Marinerede sild topper blandt nordjyder
Samtidig viser undersøgelsen markante forskelle mellem regionerne.

I Nordjylland er marinerede sild nemlig den klare vinder, hvor tæt på hver femte (18 procent) har dem som påskeretten over dem alle. Væsentlig anderledes står det til på Sjælland og i hovedstadsområdet, hvor henholdsvis blot 6 og 7 procent har fiskestykkerne marineret i alt fra karry til dild som favorit.

Og spørger man måltidskasseleverandøren bag undersøgelsen, er det værd at bide mærke i.

Det er sjovt at se, at lige netop nordjyderne er vilde med marinerede sild. Selv når det kommer til noget så traditionelt som påske, viser tallene forholdsvis store kulturelle og geografiske forskelle i et ellers lille land som Danmark, siger Sofia Fattori, Head of Culinary hos HelloFresh i Norden.

I Syddanmark er det omvendt tarteletter, der har erobret påskebordet. Her løber de små butterdejsskaller med næsten hver femte syddanske stemme (18 procent).

Dansk mad samler i en verden af muligheder
Selvom yndlingsretten på påskebordet altså afhænger af, hvor i landet vi bor, er der ifølge madeksperten tale om mad, som samler os.

Påsken handler jo om mange ting med sine kristne rødder, men for mange danskere kan den koges ned til, hvilken mad man glæder sig mest til. Og her bliver påskefrokosten, der er bygget på flere generationers danske traditioner, et samlingspunkt, siger Sofia Fattori.

Undersøgelsen viser nemlig også, at næsten hver anden dansker helst serverer dansk mad til gæster. Og det er ikke så overraskende, som det måske lyder, mener hun.

45 procent af danskerne foretrækker faktisk at byde på traditionel dansk mad, når de har gæster på besøg. Det vidner om, at konventionelle danske retter er noget velkendt og komfortabelt i en verden fuld af gastronomiske muligheder, hvor verdenskøkkenerne aldrig har været mere tilgængelige, siger Sofia Fattori.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov på vegne af HelloFresh i form af online spørgeskemaer blandt 1.007 danske respondenter i alderen 18+ år i perioden fra 12. til 14. februar 2024.

Om HelloFresh
HelloFresh SE er en international koncern og verdensførende leverandør af måltidskasser. Virksomheden blev grundlagt i Berlin 2011 og opererer i dag i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Østrig, Schweiz, Luxembourg, Frankrig, Spanien, Italien, Storbritannien, Irland, Australien, New Zealand, USA, Canada, Belgien og Holland med kontorer i Berlin, Saarbrücken, New York, Chicago, Boulder, London, Amsterdam, Sydney, Toronto, Auckland, Paris, København, Milano, Dublin og Barcelona. HelloFresh SE leverede i tredje kvartal af 2023 over 236 millioner måltider til 7,1 millioner kunder på verdensplan. Virksomheden blev børsnoteret på Frankfurt Stock Exchange i november 2017 og handles på Mid-Cap German Stock Market Index (MDAX). HelloFresh Group råder over otte brands, der forsyner kunder med måltidskasser af høj kvalitet og dertilhørende opskrifter.