Forbruger
Er du sikker på din promille efter festen?
Spirituskørsel er et alvorligt problem, som mange danskere uforvarende bliver en del af, især efter festlige sammenkomster. Undersøgelser viser, at mange sætter sig bag rattet uden at kende deres præcise promille, hvilket kan føre til farlige situationer.
En undersøgelse foretaget af Kantar Public for Gjensidige afslører, at en betydelig andel af danskere med kørekort — cirka hver tiende — har kørt bil dagen efter en festlig aften uden at være sikre på, om de stadig havde en ulovlig alkoholpromille. Det viser sig, at de yngre danskere er særligt udsatte, da de både er mere risikovillige og generelt har mindre erfaring bag rattet. Dette forstærker behovet for øget opmærksomhed blandt dem selv og deres familie og venner.
Sådan påvirkes kroppen af alkohol
Alkoholforbrænding foregår langsomt, og det tager længere tid, end mange måske antager, at forbrænde alkohol i kroppen. En genstand kan tage mellem 48 minutter til over to timer at forbrænde, afhængig af ens vægt. Det betyder, at selv mindre mængder alkohol kan påvirke kørepræstationen langt ind i dagen efter en fest. Derfor lyder rådet fra eksperterne, at man altid venter, indtil man er helt sikker på, at al alkohol er ude af kroppen, før man sætter sig bag rattet.
Konsekvenserne ved uansvarlig kørsel
I Danmark er det ulovligt at køre med en promille over 0,5 procent. Men selv hvis man er under denne grænse, kan man risikere straf for spirituskørsel, hvis politiet vurderer, at man er for påvirket til at køre sikkert. Derfor kan en uskyldig tur til bageren dagen efter festen ende med alvorlige konsekvenser, hvis man ikke er påpasselig. Det kræver bevidsthed og ansvarlighed at undgå potentielt farlige situationer med alkohol i blodet.
At være opmærksom på kroppens reaktion på alkohol og beslutningen om ikke at køre dagen derpå kan forhindre unødvendige risici og gøre vejene sikrere for alle.