Ekspert guider: 5 råd til at undgå en stresset juletid

7. december 2023
Ekspert guider: 5 råd til at undgå en stresset juletid

Julen bringer ofte glæde, samvær og en følelse af fællesskab. Dog er det også en tid, der kan vække en overvældende følelse af stress og angst hos mange. Psykoterapeut giver 5 råd til, hvordan du kan komme igennem julen uden stress og angst.

Selvom man siger, at julen er hjerternes fest, er det også en tid, hvor mange kan føle sig stressede. De blinkende lys og duften af gran kan vække glæde hos nogle, men for andre er det en tid, der bringer fremtrædende følelser af overvældelse og angst.

Årsagerne er mangfoldige og komplekse. Fra de skyhøje forventninger om en ‘perfekt’ jul og det til tider akavede samspil ved familiesammenkomster til dem, der bærer byrden af ensomhed, sorg og smertefulde minder om tab og svigt.

Julen er en kompleks tid, hvor glæde og stress, angst, depression og sorg danser en tæt tango. Fra uopnåelige forventninger og familiære uoverensstemmelser til den dybe ensomhed, der fylder hjerterne hos dem, der står alene eller savner en elsket. Det er en tid, der ikke kun fejrer, men også fremhæver smerten af savn og minder om tab, forklarer psykoterapeut Flemming Bust.

5 råd til at undgå en jul med stress og angst

Mellem julens skinnende lys og den festlige stemning ligger der komplekse følelsesmæssige lag, der kan være udfordrende at navigere i. Hvis du gerne vil have en jul, der er fyldt med indre ro og glæde, har psykoterapeut og partner i angst.dk Flemming Bust 5 konkrete råd, du kan bruge, når juletiden skal håndteres.

1. Planlæg julen i god tid for at undgå stress

Begynd i starten af december at lave en liste over alle de ting, der skal nås: Indkøb af gaver, bagning, julepynt, rengøring, julefrokoster osv.

Du sætter datoer på og fordeler opgaverne ud over ugerne frem mod jul. Fx står der “Bage pebernødder i uge 50”, “Købe gaver i uge 51” osv.

Book og planlæg alle julearrangementer og frokoster i god tid. Få styr på dato, sted, hvem der skal med osv. Husk at sætte tid af til at gøre dig klar og måske også at komme dig efter julefrokosten.

Lav julegave-indkøbslister i starten af december, så du ved, hvem du skal købe til og kan nå at lede efter gode ideer.

2. Prioriter hvile og selvomsorg

Sæt tid af i kalenderen til afslapning. Gerne en time eller to flere gange om ugen. Det skal være kvalitetstid med dig selv.

Tag en powernap på 10-20 minutter midt på dagen. Kort søvn giver et energiløft.

Dyrk motion for at give kroppen og sindet et boost. Gå en tur, svøm eller alm. udstrækning.
Få frisk luft og dagslys, når du har mulighed for det. Selv en tur rundt om huset gør en forskel.

Sig nej tak til aftaler, du egentlig ikke har lyst til eller overskud til. Det er okay at prioritere sig selv.

3. Undgå konflikter – Tag medansvar for at skabe en god stemning

Tag en dyb indånding og tæl til 10, før du reagerer, hvis nogen siger noget, der provokerer dig. Impulsivitet skaber konflikter.

Bed andre om at gentage, hvad de sagde, hvis du er i tvivl om betydningen. Undgå at antage det værste.

Forklar dine behov og ønsker klart og roligt. Undgå at give andre skylden. Hold fokus på dig selv.

Lyt opmærksomt til andres behov også. Forsøg at sætte dig i deres sted.

4. Vær fleksibel – Se muligheder i stedet for begrænsninger

Hvis juleaften pludselig må afholdes et andet sted end planlagt pga. sygdom eller andet, så prøv at se mulighederne i stedet for begrænsningerne. Måske kan I lave nogle nye traditioner det nye sted.

Hvis den planlagte julemad ikke kan lade sig gøre pga. problemer med indkøb, tid eller andet, så find på noget andet lækkert at spise i stedet. Se det som en chance for at prøve noget nyt.

Tillad dig selv at sænke ambitionerne og forventningerne, hvis julen ikke forløber som du havde håbet. Det vigtigste er at nyde tiden sammen.

5. Vær nærværende med dem du er sammen med

Læg mobilen væk og fokuser på samværet i stedet for at tjekke sociale medier eller besvare mails.

Spørg ind til hvordan de andre har det, og lyt oprigtigt til svarene i stedet for kun at tale om dig selv.

Lav øjenkontakt når I taler sammen, og forsøg virkelig at forstå hvad de siger.

Spørg om der er noget du kan hjælpe med, i stedet for blot at sætte dig til rette.

Stress og angst hænger uløseligt sammen

Stress og angst er ofte uadskillelige følgesvende, især i travle perioder som julen. Hvis man oplever de underliggende følelser af angst, som kan være tæt forbundet med stress, er det vigtigt, at man ikke ignorerer eller undervurderer dem.

Stress og angst har en tæt forbindelse. Stress kan ses som det, der får trykket i trykkogeren til at bygge op og får dig til at føle dig anspændt, urolig og fraværende eller måske gå i konflikt. Angst er det, der sker, når trykket bliver for meget, og du måske eksploderer. Når angsten eksploderer, kan du opleve panik, svedeture, frygt, hjertebanken eller andre ubehagelige følelser og symptomer, fortæller Flemming Bust

At forstå dynamikken mellem stress og angst i julen er afgørende for at opnå en mere stabil og harmonisk mental tilstand. Ved at anerkende begge følelser og deres indbyrdes forbindelse kan vi bedre forstå vores egne reaktioner og skabe en mere nuanceret tilgang til at tackle de mentale udfordringer, som julen bringer med sig.

Mange forsøger at håndtere stress ved at ignorere det eller presse sig selv hårdere. Ved at være bevidst om symptomerne på stress, får du mulighed for at slippe noget af trykket, før det eksploderer. Det er vigtigt at anerkende både stress og angst, fordi de kan skade din og dine kæres mentale sundhed og velbefindende. Især i julen, hvor der er mange krav og forpligtelser, er det godt at være opmærksom på tegnene på stress og benytte dig af nogle af de simple forebyggende stressråd, udtaler Flemming Bust.

Rebild og omegn

Se flere artikler