Der er mange undskyldninger for at køre for stærkt. Ingen af dem er gode. Sænk farten

27. oktober 2018
Der er mange undskyldninger for at køre for stærkt. Ingen af dem er gode. Sænk farten

.
Af Klaus Hansen

I uge 44 går otte nordjyske kommuner ud med en ny hastighedskampagne. Kampagnen er et led i kommunernes arbejde for at understøtte politiets målsætning om at sænke gennemsnitshastigheden på de nordjyske landeveje med 1 km/t hvert år i en årrække.

Undersøgelser viser, at det netop er skideballen, der påvirker os mest, når vi kører for stærkt og ikke frygten for farten i sig selv. Denne indsigt ligger til grund for kampagneideen, hvor vi følger den samme bilist i forskellige fartsituationer. Fælles for dem alle er en kærlig provokerende kommentar fra personen på passagersædet ved siden af. En provokation som taler ind i vores samvittighed. De fleste bilister er jo klar over, hvis de tænker sig om, at der hverken er gode eller legitime undskyldninger for at sætte andres og deres egen sikkerhed på spil.

“Vi vil gerne provokere lidt og prikke til samvittigheden med et glimt i øjet. Dét tror vi, er én af de bedste måder at servere det seriøse budskab på. Vi kan ikke forvente, at der sker en ændring i adfærden i trafikken overnight. Men vi kan måske flytte opfattelsen af, hvad der er i orden og step by step måske flytte adfærden i den rigtige retning”, udtaler Lotte Astorp Nissum fra Hjørring Kommune. Netop derfor har de nordjyske kommuner også fokus på budskabet over flere omgange i en årrække.

“Undersøgelser viser, at skræmmekampagner og løftede pegefingre i forbindelse med hastighed typisk ikke har den ønskede effekt. Det har derfor været vigtigt at finde en retning, hvor vi med et glimt i øjet kan motivere og fremkalde refleksion hos modtageren. En refleksion som skal afvæbne de dårlige undskyldninger og udfordre de bilister, som dagligt overbeviser sig selv om, at netop deres fart er okay”, lyder det fra de nordjyske kommuner.

Nordjyllands Politi bakker op om kommunens tiltag med at sænke farten.

“Vi håber, at nordjyderne kan genkende nogle af situationerne i kampagnen og tænker over, hvordan de selv kan ændre opfattelsen af, at det er i orden at køre for stærkt. Samtidig må de gerne få et smil på læben og forhåbentlig dele budskabet med deres nærmeste, der måske har undskyldninger for at køre for stærkt”, siger politikommissær Jan Stagsted fra Nordjyllands Politi.

Kampagnen kører i to uger fra uge 44. Fra uge 45 kan man deltage i konkurrencen om at vinde en bil i to måneder via Facebooksiden Sænkfarten.

De nordjyske kommuner bag kampagnen er Brønderslev, Hjørring, Jammerbugt, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted og Vesthimmerland Kommune

Rebild og omegn

Se flere artikler