Demokrati er ikke en selvfølge

29. november 2017
Demokrati er ikke en selvfølge

.
Af Susanne Zimmer
Folketingskandidat Alternativet Nordjylland

Den 18 – 23.november havde vi i Danmark besøg af 19 unge lokalpolitikere fra Myanmar. DIPD havde inviteret dem til Danmark for at observere kommunalvalget og blive klogere på det danske demokrati.
DIPD er et dansk institut, som blev vedtaget i folketinget i 2010. Det skal støtte politiske partier og flerpartisamarbejde i u-lande.

Alternativet havde påtaget sig værtsskabet, og efter en introdag i København tog Alternativet Rebild imod to af gæsterne, som især skulle blive klogere på, hvad vi gør for at udbrede den demokratiske forståelse og involvering i demokratiet, især blandt unge.
De boede hos mig i tre dage, og jeg havde lavet et spændende program, lige fra besøg i Rebild Ungdomsskole og på Støvring Gymnasium til besøg hos Leon Sebbelin på rådhuset i Støvring og deltagelse i den kommunale valgaften den 21.november.

I Danmark tager vi vist demokratiet som en selvfølge, men når jeg hørte de to unge lokalpolitikere fortælle om deres hjemlige forhold, er det jo tydeligt, at der er mange ting, som vi skal være taknemmelige for og værne om.
De fleste af os kan gå mætte i seng og alle børn går i skole, har mulighed for at tage en gratis ungdomsuddannelse og uddannelse.

I Myanmar skal al skolegang betales, skoleuniformer skal betales, og fra 7.klasse skal forældrene også betale børnenes bøger. Sammenholdt med lange arbejdsdage og lav løn betyder det, at mange børn ikke kommer i skole og får en uddannelse, og borgernes kendskab til hvad der foregår i Myanmar og resten af verdenen er lille.

Til lokalvalgene har en familie én stemme uanset hvor mange voksne hjemmeboende børn, som bor i familien, og det er oftest faderen som afgør, hvordan den skal bruges.
Den ene af vores gæster Yadanar, en kvinde på 32 år, vil ikke giftes, for så skal hun være hjemmegående husmor.

Jeg kunne flere gange fortælle gæsterne, at der var ting i deres hjemland, som vi også har været igennem i Danmark. Vi har ikke altid haft fri skolegang, valgret for kvinder og tyende. Vi har haft lange arbejdsdage, manglede oplysning m.m.

Gæsterne fra Myanmar fik mange input med hjem, og har en lang kamp foran sig.

Her I Danmark skal vi ikke bare være glade for vores demokrati, men også værne om det.

Der er åbent for kommentarer allernederst på siden.

Rebild og omegn

Se flere artikler