Forbruger
Demens udredning: Ny aftale skal give hurtigere udredning og bedre behandling
Regeringen og Danske Regioner investerer i en hurtigere demensudredning for at hjælpe de mange, der venter for længe på en diagnose. 35 millioner kroner skal sikre, at flere kan få den rette behandling i tide.
Hurtigere diagnose og bedre behandling
Demens er en sygdom, der rammer mange danskere og ofte medfører store udfordringer i både dagliglivet og for de pårørende. Med symptomer som hukommelsesbesvær, koncentrationsvanskeligheder og ændringer i adfærd kan det være svært at få stillet en diagnose, men nu er der gode nyheder for dem, der oplever disse symptomer. Regeringen har nemlig indgået en aftale med Danske Regioner, som betyder, at der afsættes 35 millioner kroner til at reducere ventetiden på demensudredning. Beløbet skal bruges i 2025 og 2026 og vil styrke kapaciteten i udredningssystemet.
Baggrunden for den nye aftale
I Danmark får mere end 8.000 mennesker hvert år en demensdiagnose, men ventetiderne har længe været en udfordring. Mange patienter venter for længe på at få en udredning, hvilket ikke kun skaber utryghed, men også kan føre til hurtigere sygdomsprogression, da behandling ikke sættes ind i tide. Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde understreger, at det er vigtigt at få demensdiagnosen hurtigt, da tidlig opdagelse kan hjælpe med at bremse sygdommens udvikling.
“Selvom demens desværre ikke kan helbredes, så er det i mange tilfælde muligt at dæmpe symptomer og udsætte sygdomsudviklingen, hvis sygdommen opdages tidligt,” siger Sophie Løhde.
(foto: Adobe)
Hvad betyder den nye aftale?
De afsatte 35 millioner kroner vil blandt andet blive brugt til at øge kapaciteten på de regionale demensudredningsenheder. Men det handler ikke kun om flere penge til hospitalerne. Der er også fokus på at finde nye metoder til udredning, for eksempel i eget hjem eller via egen læge, hvilket kan gøre udredningsforløbet både tryggere og hurtigere.
Sophie Løhde påpeger, at der er et stort behov for at tilpasse udredningen, da flere og flere danskere rammes af demens. I 2024 var der cirka 40.000 mennesker på 65 år eller derover med demens, men det anslås, at det reelle antal er nærmere 97.000 personer. Ifølge Sundhedsstyrelsen vil omkring 134.000 danskere leve med demens i 2035.
Fremtidens demensudredning
Med de afsatte midler håber man på at finde bedre måder at udrede demens på. Det kan f.eks. være ved at tilbyde udredningsforløb hjemme hos patienterne, som kan skabe større tryghed og gøre det lettere at få en tidlig diagnose. Dette vil også hjælpe med at mindske ventetider og sikre, at flere mennesker får hjælp i en tidlig fase.
Initiativer for demensområdet
Regeringen har iværksat flere tiltag for at styrke demensområdet. Ud over den nye aftale om hurtigere udredning, er der også blevet afsat over 123 millioner kroner i SSA-aftalen for 2024 til at opkvalificere sundhedspersonale og forbedre viden om medicin. Der er desuden afsat 15 millioner kroner i 2025 og 20 millioner kroner i 2026 til at styrke den regionale demensudredning. Sundhedsreformen vil også sikre 164 millioner kroner til tidlig behandling og bedre udredning.
Demens er en samlet betegnelse for flere sygdomme, der påvirker hjernen og fører til gradvis forringelse af hukommelse, tanker og adfærd. De mest kendte former for demens er Alzheimers sygdom, Vaskulær demens og Lewy Body demens. Demens kan ikke helbredes, men tidlig opdagelse og behandling kan bremse sygdommens udvikling og gøre det lettere for den ramte at leve et kvalitetsliv.