Debat: Europa er for dem, som kan og vil

26. januar 2024
Debat: Europa er for dem, som kan og vil

Af: Asger Christensen, Medlem af Europa-Parlamentet, Venstre

Alle husker de sønderjyske motorveje i 2015. Tusindvis af migranter indtog vejene og vandrede op gennem Danmark. Migrationskrisen var på sit højeste, og vi var på mange måder i en undtagelsestilstand. Men migrationskrisen blev aldrig løst. Og nu står vi desværre igen midt i en europæisk migrationskrise. Mere end 355.000 ulovlige migranter er registreret i EU i 2023. Det er det højeste niveau siden 2016. Og mere end en fordobling af antallet i 2022.

I Danmark har vi gjort klogt i at stramme udlændingepolitikken under den daværende Venstre-regering. Dengang var Danmark det land i Europa, som modtog femte flest asylansøgere. I dag er vi på en nittendeplads. Det er godt for Danmark, men migration er et stort europæisk problem, som vi er nødt til at håndtere sammen.

Selvfølgelig skal vi stå med åbne arme og byde dem velkommen, som gerne vil Europa, de Europæiske værdier og som ønsker at bidrage. Men Europa er for dem, som kan og vil. Derfor skal vi sætte en stopper for den ulovlige migration.

Problemet bliver kun større, hvis vi bliver blødere. Min holdning er derfor helt klar: Vi må lukke EUs ydre grænser, hvis det bliver nødvendigt. Det er ikke bare sikkerhedspolitisk ansvarligt. Det er også et spørgsmål om medmenneskelighed, at vi blokerer for adgangen til EU for dem, som kun tager hertil for at få et stykke af den europæiske lagkage, begå kriminalitet og stå uden for arbejdsmarkedet uden intentioner om at bidrage. Det er ikke værdigt. Vores hjælp er bedre givet ud i nærområderne.