Forbruger

Bedre beskyttelse mod Legionella i dansk brugsvand

Nyt nationalt samarbejde skal sikre danskerne mod Legionella – uden at gå på kompromis med energibesparelser

Bedre beskyttelse mod Legionella i dansk brugsvand
Der ligger en indbygget konflikt i ønsket om at spare på energien og samtidig sikre sig mod Legionella i brugsvandet. Legionellabakterier trives nemlig bedst ved temperaturer mellem 25-47°C. Det betyder, at energibesparende tiltag som at sænke temperaturen i varmtvandssystemerne utilsigtet kan skabe ideelle vækstbetingelser for de sundhedsskadelige bakterier. Arkivfoto: Colourbox
Af Dinny Eriksen 29. marts 2025

Danskerne skal bedre sikres mod de sundhedsskadelige legionellabakterier, som kan findes i vores varmtvandssystemer. Et nyt landsdækkende projekt, Legionella-SIKRING, samler for første gang førende forskningsinstitutioner, kommuner, boligselskaber og teknologivirksomheder i en fælles indsats. Projektet skal dokumentere effektive løsninger til bekæmpelse af Legionella – samtidig med at energiforbruget holdes lavt i tråd med nye EU-krav.

Et stigende problem i Danmark

På trods af den generelt høje kvalitet af det danske drikkevand står Danmark over for en voksende udfordring med legionellabakterier. Hvert år registreres omkring 300 tilfælde af legionærsygdom i Danmark, og omkring hver tiende smittede dør som følge af infektionen.

  • “Danmark har en af Europas højeste registrerede forekomster af legionærsygdom, og situationen er blevet værre gennem de seneste år. Vores målinger viser, at Legionella-bakterier findes i hovedparten af danske brugsvandsinstallationer. Det er en situation, vi er nødt til at handle på,” siger seniorforsker Søren Uldum fra Statens Serum Institut.
Danske skoleelever undersøger jordsundhed i Astras Masseeksperiment 2025

Læs også: Danske skoleelever undersøger jordsundhed i Astras Masseeksperiment 2025

Legionella trives ved energibesparelse

Legionellabakterier trives særligt godt ved temperaturer mellem 25 og 47 grader celsius. Det skaber en udfordring, når nye energikrav fra EU opfordrer til lavere temperaturer i varmtvandssystemer for at spare på energien.

  • “Vi står over for en kompleks udfordring, hvor vi skal sikre danskerne mod Legionella. Samtidig skal vi imødekomme nye EU-krav om energieffektivitet i bygninger, som risikerer at få forekomsten af Legionella til at stige. Med dette projekt samler vi den nyeste viden og tester konkrete løsninger under realistiske forhold,” forklarer Julie Bruun Jensen, projektleder ved Teknologisk Institut.

National kortlægning og test af løsninger

Som en del af projektet gennemføres en storstilet screening for forekomsten af Legionella i brugsvandsinstallationer i 250-300 bygninger over hele landet. Derudover etableres et såkaldt LivingLab, hvor både traditionelle og alternative metoder til at reducere Legionella skal testes under virkelighedsnære forhold.

  • “Dette dilemma mellem sikkerhed og energieffektivitet er en kerneproblemstilling for de ansvarlige for brugsvandsinstallationerne,” fortæller seniorkonsulent Kaj Bryder fra Teknologisk Institut, som har været initiativtager til projektet.

Boligselskaber og kommuner i frontlinjen

Blandt projektets partnere er KAB – et af landets største boligselskaber – som håber på mere dokumentation og klare anbefalinger.

  • “Med vores 65.000 boligenheder møder vi dagligt udfordringen med at sikre beboerne mod Legionella. Dette projekt vil give os et stærkt fundament for at vælge de rigtige løsninger,” siger Niklas Arp Wilhjelm, specialist i vandkvalitet hos KAB.

Også Aarhus Kommune deltager aktivt i projektet:

  • “Som stor ejendomsforvalter står vi ofte i situationer, hvor vi akut skal håndtere legionellaproblemer. Vi mangler dokumentation for, hvilke løsninger der virker bedst – både i forhold til sikkerhed og energiforbrug,” siger projektleder Jørgen Lindberg fra Aarhus Kommune.

Fremtidens ingeniører skal tænke Legionella med

Uddannelsesinstitutionerne Aalborg Universitet og VIA University College er også centrale aktører i projektet, som vil sikre, at fremtidens ingeniører er klædt på til at tænke både sundhed og energiforbrug sammen.

  • “Projektet muliggør at vi kan bringe den nyeste viden om Legionella-problematikken til studerende fra AAU og VIA og øger dermed vidensniveauet for nye medarbejdere i branchen,” siger ingeniørdocent Ditte A. Søborg fra VIA University College.

Et projekt med bredt samarbejde og solid finansiering

Legionella-SIKRING er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Statens Serum Institut, Aalborg Universitet, VIA University College, Aarhus og Københavns Kommuner, KAB samt Danfoss, som bidrager med særligt fokus på løsninger til enfamiliehuse.

Projektets samlede budget er på 10 millioner kroner. Den Filantropiske Fond Realdania støtter med 4 millioner kroner, mens Grundejernes Investeringsfond yder cirka 420.000 kroner til udvikling af nye målemetoder for Legionella.

Fakta: Legionella og legionærsygdom

  • Legionella er en bakterie, der trives i lunkent vand.
  • Den smitter typisk gennem indånding af vanddråber fra brusebade, køletårne eller lignende.
  • Legionærsygdom er en alvorlig lungebetændelse, der kan være dødelig, særligt for ældre og personer med svækket immunforsvar.

Kilde: Teknologisk Institut

Dagen starter grå, men lysere tider er i sigte

Læs også: Dagen starter grå, men lysere tider er i sigte

Bæredygtigt fiskeri i Kattegat: 50 fiskere fortsætter frivilligt med kameraovervågning

Læs også: Bæredygtigt fiskeri i Kattegat: 50 fiskere fortsætter frivilligt med kameraovervågning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev