Alvorlige fejl på hver fjerde testede fyrværkeriartikel

25. december 2023
Alvorlige fejl på hver fjerde testede fyrværkeriartikel

89 fyrværkeriartikler er blevet kontrolleret af Sikkerhedsstyrelsen forud for fyrværkerisæsonen. 23 af disse havde alvorlige fejl ved funktionstest, fx fordi der var risiko for brændende eller glødende nedfald uden for sikkerhedsafstanden eller fordi lunten havde for lang brændetid, så der kan skabes tvivl, om fyrværkeriet fungerer. Derfor må fyrværkeriet ikke sælges.

Hvert år kontrollerer Sikkerhedsstyrelsen inden fyrværkerisæsonen en del af det fyrværkeri, der er planlagt til at skulle sælges til danskerne. De første 30 fyrværkeriartikler blev testet i foråret 2023, da det var fyrværkeri, som også havde været solgt i forbindelse med sidste nytår. Det var blandt andet fyrværkeriartikler, hvor Sikkerhedsstyrelsen havde fået anmeldelser om fejl. I efteråret er yderligere 59 fyrværkeriartikler blevet testet blandt det nye fyrværkeri, som skulle i handelen for første gang. Samlet har kontrollen afsløret 23 artikler med så alvorlige fejl, at de ikke må sælges.

– Fyrværkeri er generelt et farligt produkt, og derfor er det vigtigt, at det opfører sig, som man kan forvente, når man bruger det. Der er en række krav, som fyrværkeriet skal opfylde for at undgå ulykker, og det er dem, det bliver testet ud fra, siger kontorchef Nicoline Zederkof Jensen.

I dagene fra 15. til 31. december, hvor fyrværkerisalget er i gang, besøger medarbejdere fra Sikkerhedsstyrelsen en del af de danske salgssteder for fyrværkeri. Her kontrolleres det blandt andet, at der ikke forhandles fyrværkeri, der ikke må sælges.

– Vi kan se, at vores kontrol forud for fyrværkerisæsonen virker, så det salgsstoppede fyrværkeri ikke når at komme ud til forbrugerne. Men det er selvfølgelig fortsat vigtigt, at forbrugerne handler på et salgssted, de stoler på og sørger for at tjekke, at fyrværkeriet er CE-mærket og har brugsvejledning på dansk, siger Nicoline Zederkof Jensen.

Ud over det fyrværkeri, der fejlede ved test og hvor salget er blevet stoppet, er der seks produkter, hvor importører er blevet pålagt og har været i stand til at rette op på fejl, fx ved mærkning. I 48 tilfælde er importører blevet vejledt om mindre alvorlige forhold, som de bør ændre ved kommende leverancer af fyrværkeri. Og ved 12 af de i alt 89 produkter har alt været i orden.

Anmeld fejlende fyrværkeri

Anmeld det til Sikkerhedsstyrelsen, hvis du oplever fyrværkeri, der fejler. Du kan anmelde det via Produkter.dk, hvor du også kan sende billeder af fyrværkeriet og den mærkning, der er på fyrværkeriartiklerne.

– Vi vil rigtigt gerne have anmeldelser om fyrværkeri med fejl, også i dagene efter nytår. På den måde hjælper danskerne med at holde øje med usikkert fyrværkeri, så vi kan gribe ind, før det samme fyrværkeri kommer i handelen igen. Jo flere anmeldelser, vi får, jo bedre overblik får vi over, om der er farligt fyrværkeri derude, siger Nicoline Zederkof Jensen.

De nye fyrværkeriartikler, der kontrolleres, udvælges ud fra, at det er populære produkter, der forventes at komme i handelen i stort antal. I 2023 er der kontrolleret flest batterier, da det er den fyrværkeritype, der importeres i størst omfang, mens raketter er på andenpladsen.

Hvad testes der?

Test af fyrværkeri foregår efter europæiske standarder for fyrværkeri.

Der testes bl.a. for, at fyrværkeriet overholder disse krav:

Lydstyrken må ikke overstige 120 dB på fyrværkeriets sikkerhedsafstand.

Udslag fra raketter skal være i mindst 20 meters højde, og der må ikke være brændende nedfald i mindre end tre meters højde.

Udslag fra batterier i kategori F2 skal være i mindst otte meters højde, og der må ikke være glødende nedfald uden for en otte meters sikkerhedsafstand. Batterier i kategori F3 har en sikkerhedsafstand på 15 meter.

Batterier må ikke vælte, have vandret udskudte dele eller eksplodere.

Batterier må højst brænde 120 sekunder, efter at de er skudt af.