5 dage i naturvidenskabens tegn – Naturvidenskabsfestival i Hellum

6. oktober 2017

Støtteforening har finanseret.

.
Af Helle Schiønning

Eleverne har fået pirret deres nysgerrighed og været igennem et meget spændende program, der både har budt på oplevelser i nærområdet og masser af spændende aktiviteter på skolen, fortælles der fra HellumFRI.

Hver morgen har festivalen budt på en event fra bæredygtighed til musikalske indslag sågar med en festivalsang skrevet af eleverne selv. Det er første gang Hellum Fri afholder naturvidenskabsfestival. Festival-ugen er et stort projekt med en masse logistik, der gerne skal gå op i en højere enhed det kræver en masse planlægning, og der skal iværksættes en bred vifte af aktiviteter, der tilgodeser de forskellige fag, som indgår i det tværfaglige forløb udtrykker et solidt lærerteam, der har samarbejdet om at få projektet stablet på benene.

Resultater er da også blevet rigtig spændende og lærerigt. Vi har fanget- og dissekeret ørreder på Skillingbro Naturskole, studeret saltvandsfisk (torsk, rødspætte og makrel), været på besøg på et moderne dambrug i Buderupholm med fem forskellige ørredtyper, et dambrug hvor vandet recirkuleres og renses, inden det ledes ud i Lindenborg Å. Mens de mindste byggede skovrobotter på Røverknolden, var 3.-7.kl. på besøg i Aalborg Zoo. Aalborg Universitet, gymnasier, naturskoler, tekniske skoler, virksomheder m.fl. øsede ud af spændende viden med formidling fra elever og studerende.

FN har defineret 17 mål som Verdens vigtigste Verdensmål Stop sult, Klima indsats og Livet i havet er 3 af dem. Vi har lavet mad med fokus på, at vi bliver flere og flere mennesker på vores klode og må reagere på global opvarmning og hvilke miljøproblemer vi støder på i fremtiden.

Videnskaben på besøg er et tilbud fra organisationen Astra (Center for læring i Natur, Teknik og Sundhed) med foredragsholdere, der frivilligt deler ud af deres viden. Vi fik midt på ugen besøg af en Ingeniør, der fortalte om, hvad en ingeniør laver, hvordan man bliver ingeniør og hvilke problemstillinger ingeniører arbejder med meget spændende og lærerigt!

Sidst på ugen blev der bygget robotter, lavet Storm P domino baner og etableret en Café Storm P, hvor der blev serveret proteinrige melorme m.m.

I forbindelse med cafeen havde Støvring Bibliotek bidraget med en masse spænde litteratur, så eleverne kunne nørde med små videnskabelige projekter.

Hele skolen var torsdag på tur til Egense Lystbådehavn, hvor vi kikkede på livet i havet. Der var indkøbt waders og vandkikkerter til formålet, og Trygfonden forsynede børnene med redningsveste, så sikkerheden var helt i top. Der var masser af liv strandkrabber, eremitkrebs, trepigget hundestejle, fjordrejer, hesterejer, tangsnarre, havkarusse og flere tangtyper, der fint kan indgå i et sundt måltid. Hjemturen gik gennem Vildmosen, hvor der vist nok blev set et par elge og så blev der pludselig set en til flere og flere vist nok en smule flere, en der rent faktisk findes i Vildmosen ellers går det ganske formidabelt med formeringen!

Festivalen blev på festlig vis afsluttet med besøg af forældre og bedsteforældre, der kunne komme forbi og se elevernes udstilling, dias fra festival ugen og et besøg med lidt mundgodt i Café Storm P.
Eleverne er belønnet med flotte festival t-shirts, som HellumFRI

En fantastisk uge, økonomisk støttet af Nordeafonden og Ikea Aalborg og med et super interessant naturvidenskabeligt indhold. Et arrangement, der helt sikkert vækker elevernes interesse for naturvidenskab. Og jo det vil ikke skade med flere grønne oste i Trivial Pursuit.

Foto & tekst: Vibeke Biegel Pedersen/Ib Hansen.

Rebild og omegn

Se flere artikler