200 procent flere indbrud i Rebild i tredje kvartal af 2023

15. december 2023
200 procent flere indbrud i Rebild i tredje kvartal af 2023

Efter flere år med faldende indbrudstal ser udviklingen nu ud til at vende. Ifølge den nyeste opgørelse fra Danmarks Statistik steg antallet af indbrud på landsplan nemlig i tredje kvartal af 2023, hvis man sammenligner med samme periode sidste år. Denne tendens gør sig også gældende i Region Nordjylland, hvor antallet af indbrud er steget mere end landsgennemsnittet, og derfor bør boligejerne være ekstra opmærksomme i juletiden, der historisk set er højsæson for ubudne gæster.

Den seneste årrække har antallet af indbrud i private boliger i Danmark været rekordlavt, hvilket særligt har gjort sig gældende i forbindelse med corona, hvor mange danskere i højere grad befandt sig hjemme. Den positive udvikling med færre indbrud ser nu ud til at vende, hvilket fremgår af de nyeste tal fra Danmarks Statistik, som viser, at antallet af ubudne gæster igen er stigende. Det ses blandt andet ved, at der i tredje kvartal af 2023 har været flere indbrud på landsplan sammenlignet med samme periode sidste år.

Den nyeste opgørelse af indbrudstal dækker over store forskelle på tværs af landet, hvor særligt landets største kommuner topper listen med flest anmeldte indbrud. Region Nordjylland er en af de regioner, hvor man netop har oplevet, at antallet af indbrud er steget mere end landsgennemsnittet. Det skyldes, at der i tredje kvartal af 2023 blev anmeldt 287 indbrud, som er en stigning på 20 procent, hvis man sammenligner med samme periode i 2022. Med denne udvikling i Region Nordjylland er der ekstra god grund til, at man som boligejer tager sine forholdsregler den kommende tid, da julen generelt er højsæson for indbrud. Ifølge dørproducenten Swedoor er der nemlig flere forebyggende tiltag, man kan lave for at holde ubudne gæster væk:

– Det er naturligvis dårligt nyt for boligejerne, at antallet af indbrud igen er stigende efter en længere periode, hvor færre har gået rundt med en reel frygt for ubudne gæster. Heldigvis er der flere forebyggende tiltag, man kan gøre brug af, hvis man ønsker at gøre betingelserne for tyven så svære som muligt og derved mindske risikoen for indbrud. Det gælder eksempelvis boligens døre og vinduer, som ofte er de områder, der er mest udsatte, lyder det fra Hauke Thiessen, der er salgsdirektør hos Swedoor, der netop er vant til at rådgive boligejere om sikre løsninger til hjemmet. Han fortsætter:

– Der er ingen tvivl om, at det kan have afgørende effekt, hvis det er besværligt for tyven at bryde ind i huset gennem eksempelvis vinduer og døre, da det øger chancen for, at tyven giver op. I den forbindelse er det blandt andet værd at overveje, om man bør vælge en sikkerhedsklassificeret hoveddør, som netop er en løsning, der kan være med til at mindske risikoen for indbrud, da døren er udstyret med forstærket karm, dørblad samt indbrudssikrede hængsler og lås.

Foruden at sikre hjemmets mest udsatte områder, bør man ifølge Hauke Thiessen overveje, hvilke andre lavpraktiske tiltag som blandt andet udendørsbelysning og nabohjælp der kan være medvirkende til at mindske sandsynligheden for indbrud over julen.

Gode råd til at undgå indbrud i juletiden

Beskyt boligens svage punkter med sikkerhedsklassificerede døre og vinduer.
Installer udendørsbelysning.
Lås og luk alle døre og vinduer også skur og garage.
Få naboen til at holde øje med huset, mens du er væk.
Gem dine værdigenstande.
Overvej at installere en alarm.

Top-5 kommuner med størst stigning i antal indbrud i Region Nordjylland

1. Rebild Kommune: 200 procent
2. Mariagerfjord Kommune: 131 procent
3. Hjørring Kommune: 108 procent
4. Jammerbugt Kommune: 36 procent
5. Brønderslev Kommune: 31 procent

Stigningen dækker over udviklingen i antal indbrud fra tredje kvartal 2022 til tredje kvartal 2023.

Kilde: Danmarks Statistik: Opgørelse over anmeldte forbrydelser efter overtrædelsens art, område og tid.

Rebild og omegn

Se flere artikler